Zdravotní pojišťovny navýší rozpočty na péči o sedm procent

Praha 13. prosince (ČTK) – Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny navýší pro příští rok rozpočty na zdravotní služby o sedm procent. Uvedly to na dnešní tiskové konferenci Svazu zdravotních pojišťoven. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která není členem svazu, podle zdravotně pojistného plánu na příští rok počítá s nárůstem o 6,8 procenta. Systém veřejného zdravotního pojištění bude příští rok hospodařit podle odhadů až s 299 miliardami korun.

Peníze, které se vyberou na zdravotním pojištění zaměstnanců a příspěvku na státní pojištěnce, jako jsou děti, senioři nebo nezaměstnaní, rozdělují zdravotní pojišťovny na péči o své klienty.

VZP letos dá na péči o svých asi 5,9 milionu pojištěnců přes 160 miliard korun. Příjmy pro příští rok plánuje na 178,8 miliard korun, tedy asi o 5,1 procenta meziročně víc.

Šest dalších zdravotních pojišťoven sdružených ve svazu má dohromady asi 4,4 milionu pojištěnců. Společně počítají s příjmy zhruba 114 miliard, tedy asi o 5,2 procenta víc proti letošnímu plánu. „Největší nárůst nákladů o necelých deset procent se v roce 2018 předpokládá u nemocnic, následují centrové léky (léky pro specializovaná centra, kde se léčí rakovina, roztroušená skleróza či hemofilie), kde meziroční nárůst představuje přes osm procent,“ řekl prezident svazu Ladislav Friedrich. Alespoň o inflaci podle něj pojišťovny navýší úhrady ve všech oblastech.

Upozornil ale, že náklady neustále rostou a bez změny systému financování je české zdravotnictví dlouhodobě neudržitelné. V posledních letech rostly meziročně o deset až 15 procent náklady na centrovou léčbu. Pro příští rok svaz počítá s růstem asi o 8,1 procenta. Podle Friedricha je to stále hodně.

Centrové léky působí na molekuly a na pochody, které jsou typické pro buňky spojené s nádorovým nebo autoimunitním onemocněním a ve zdravých buňkách se buď nevyskytují, nebo jen v malé míře. Léčiva tak zlepšují či opravují schopnost sebeobrany organismu. U jednoho pacienta stojí až miliony korun ročně, náklady loni byly přes deset miliard korun.

Výhledy pro příští rok musí zdravotní pojišťovny zpracovat do takzvaných zdravotně pojistných plánů, které tvoří zejména rozpočet na příští rok. Plány projednává vláda a schvaluje sněmovna. Po skončení rok pak politici posuzují i závěrečné zprávy o hospodaření pojišťoven. Letos se podle Friedricha pojišťovnám podařilo plány přesně dodržet.

van jw