ZČU vyvinula software, který pomáhá dětem s trávicími chorobami

Plzeň 3. prosince (ČTK) – Speciální počítačový program vyvinutý výzkumným centrem Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) pomáhá 170 nemocným dětem od tří do 19 let z celého Plzeňského kraje, které trpí chronickým zánětlivým onemocněním trávicího traktu. Umí zpracovat enormní objem nashromážděných dat. Všechna se uchovávají pro budoucí zpracování a srovnávání, řekla ČTK Jana Klečková z katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd ZČU, pod níž centrum Nové technologie pro informační společnost (NTIS) patří.

Lékaři požádali o pomoc se sběrem, evidencí a prezentací dat. „Jsou to základní údaje o pacientech, data z laboratoří, odběry krve a další, a také růst dítěte, váha i výsledky sofistikovanějších vyšetření, jako je sono a podobně,“ uvedla Klečková. Speciální aplikaci na podrobné sledování nejmladších pacientů vyvinul NTIS spolu s Dětskou klinikou Fakultní nemocnice Plzeň. Podle jejího přednosty Josefa Sýkory je software jedinečný a významně rozšiřuje možnosti v péči. „A je slučitelný s medicínským výzkumným záměrem sledujícím rizikové faktory vzniku střevních zánětů,“ řekl.

Podle Klečkové data začnou vypovídat, až je lékaři uvidí v širším časovém kontextu. „Crohnova nemoc je totiž zrádná v tom, že je prakticky nevyléčitelná. Lékař může pacienta jen uvést do stavu bez obtíží, ale ukazuje se, že nemoc se téměř pravidelně vrací. U někoho dříve, u někoho později. Data vše zachycují,“ uvedla. Lékař si může vybrat jednoho pacienta a podívat se, kdy léčba zabírala a kdy ne. Jeho profil pak porovná s jinými a může podle něj upravit léčbu. „Na základě všech údajů je možné ji nastavit tak, aby byla pro dítě nejméně bolestivá, nejvíce šetrná a efektivní,“ řekla.

Data jsou maximálně zabezpečena. Zpracovatelé je mají anonymizované a pseudoanonymizované, ale lékaři vidí vše. Díky takzvanému semaforu mění orgány na nákresu lidského těla barvu podle toho, který právě je či není zasažen nemocí. Lékaři teď mají zpracované údaje z let 2000 až 2015 a NTIS už vyhodnocuje další roky. „Budeme vytvářet statistické analýzy a algoritmy sloužící jak v léčbě i prevenci, tak s ohledem na studium nových vztahů, parametrů a rizikových faktorů rozvoje chorob v dětské populaci,“ uvedl Sýkora. Půlmilionovou částkou na výzkum přispělo loni a předloni hnutí Na vlastních nohou – Stonožka.

Václav Prokš hj