Zažijte koncert potmě nebo zkuste poslepu modelovat

Praha, 5. duben 2018 (Neviditelná výstava)

Zkoušeli jste se někdy bavit na koncertě, a přitom nepoužít zrak? Sedět „potmě“ v hospodě? To jsou situace, jež zažívají běžně lidé s handicapem. Vžít se do jejich role umožní série dubnových akcí pořádaných pod taktovkou Neviditelné výstavy, která slaví letos už 7. výročí od otevření. Mezi prvními příležitostmi, kde bude moci veřejnost vyzkoušet na vlastní kůži život bez zraku, budou právě „slepý“ koncert U Vystřelenýho oka a modelování poslepu. Obě akce se uskuteční už tento víkend, v sobotu 7. a v neděli 8. dubna, v Praze.

Hospoda potmě U Vystřelenýho oka

Hospoda U Vystřelenýho oka je jednou z žižkovských legend. Sobotní večer tady bude patřit stejně legendární ska-dechovkové kapele Kamil Jasmín, kterou před dvěma lety znovu oživil kapelník skupiny The Tap Tap Šimon Ornest. Něco bude však tentokrát „ve voku“ jinak – koncert se totiž odehraje potmě, tak, aby si všichni příchozí fanoušci mohli vyzkoušet, jaké by to bylo, kdyby nemohli používat jeden ze základních lidských smyslů, svůj zrak. Hrát se začne v 18:00. Ve 21:00 vystřídá kapelu ještě Mário Bihári, slovenský romský zpěvák, klarinetista, akordeonista a klavírista působící v Česku, který propadl hudbě i přesto, že je od 8 let nevidomý. Vstup na akci je dobrovolný.

Zážitkový modelovací workshop poslepu

Kdo dá před hudbou přednost raději tvoření a sebe-rozvoji, zaujme ho rozhodně nedělní program konající se přímo v prostorách Neviditelné výstavy v Praze. Na Novoměstské radnici se totiž bude v neděli 8. dubna od 10:00 do 13:00 hodin modelovat, a rovnou poslepu. Zájemci z řad vidící veřejnosti tak můžou nasadit klapky na oči a pod vedením nevidomé lektorky Libuše Petrašové si vyzkoušet různé techniky hmatového modelování, při němž zaměstnají jiné smysly, než jsou zvyklí. Vstupné je dobrovolné.


Narozeniny Neviditelné výstavy se budou slavit celý duben! Na hospodu potmě nebo hmatové modelování navážou ještě další akce, a to:

Promítání filmů o nevidomých v kině Aero (úterý 17.4.)

Tento den bude v pražském Aeru patřit filmům o nevidomých. V 16:00 začne program promítáním českého dokumentu Jmenuji se Hladový Bizon. Zachycuje příběh Jana, který se narodil nevidomý a postupně se mu zhoršuje i sluch, a odehrává se převážně v indiánské rezervaci v Novém Mexiku. Jan, který si říká Hladový Bizon, se vydává z Moravy za medicinmanem kmene Navahů, aby u něj podstoupil ozdravný rituál. V 18:00 naváže na Janovo dobrodružství belgické komediální drama Hasta la vista! Děj této sympatické tragikomedie, volně inspirované příběhem Asty Philpota, amerického propagátora práv handicapovaných lidí na aktivní sexuální život, vypráví o třech různě postižených mladících, kteří se vydávají na cestu do Španělska, a to s jediným cílem: přijít o panictví. Žoviální Jozef je přitom téměř slepý, vtipálek Philip je paraplegik a také Lars je upoután na kolečkové křeslo, jelikož trpí nevyléčitelným degenerativním postižením, způsobujícím ochrnutí a příležitostné záchvaty. Promítání završí ve 20:30 německý film Rande naslepo, kde se slabozraký Saliya snaží zamaskovat svůj handicap a splnit si svůj sen – získat práci ve špičkovém hotelu. Vstupenky na všechny tři filmy lze koupit za dobrovolný příspěvek.

Vernisáž výstavy Starý zákon rukama nevidomých sochařů (čtvrtek 19.4.)

Nevidomé výtvarnice Božena Přikrylová, Alice Horná, Libuše Petrašová a další umělci z Hmatateliéru zpodobnili první část Bible. Jejich soubor reliéfů a soch ze šamotové hlíny bude vystaven od čtvrtka 19.dubna od 18:00 na Novoměstské radnici v Praze v prostorách Neviditelné výstavy. Série tematických děl inspirovaných Starým zákonem tam bude k vidění do 30. června. Výstava je interaktivní a hapticky přístupná pro všechny, tedy pro vidomé i nevidomé návštěvníky. Je zdarma, vstup je dobrovolný.

Beseda: Nevidomí rodiče a jejich zkušenosti (středa 25.4.)

Jak správně plnit úlohu rodiče? A jak správně plnit tuto úlohu, když má rodič navíc zrakový handicap? O tom pohovoří skupinka hostů ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí v Praze. Ve středu 25. dubna se zde od 17:30 uskuteční v kooperaci s pražskou Neviditelnou výstavou beseda několika nevidomých rodičů, kteří se podělí o životní zkušenosti. Diskuzi oživí ještě vernisáž fotografií Elišky Rafajové s názvem Mám nevidomé rodiče. Vstup je zdarma s dobrovolným příspěvkem.

Výtěžek ze všech aktivit půjde na podporu vizuální výchovy dětí nevidomých rodičů organizované Nadačním fondem Krasohled.


Neviditelná výstava v Praze byla otevřena 1. dubna 2011. Snaží se ukázat jednak svět nevidomých lidí, jednak odpovědět na otázky, jak jim pomoci a porozumět. Po takzvané „neviditelné cestě“ zde návštěvníky provádí nevidomí průvodci a na chvíli zprostředkovávají úplně jinou zkušenost se životem. Návštěvníci si mohou například vyzkoušet, jak se pohybovat v ruchu města i v lese, jak se umýt či zapnout mikrovlnnou troubu, jak zaplatit za kávu či vybrat správné koření k ochucení oběda. To vše bez použití zraku.