Zástupci Česka podepsali s čínskými protějšky tři dokumenty

Peking 12. května (zvláštní zpravodaj ČTK) – Zástupci České republiky v přítomnosti českého a čínského prezidenta podepsali tři dokumenty o spolupráci v ekonomické či zdravotní oblasti. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal mimo jiné memorandum o koordinaci projektů, které se týkají takzvané Hedvábné stezky.

Miloš Zeman, který dnes zahájil návštěvu Číny, a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v Pekingu sešli společně se členy svých národních delegací. Na závěr asi půlhodinové schůzky bylo podepsáno memorandum o spolupráci malých a středních podniků a memorandum o společné koordinaci jednotlivých projektů navázaných na novodobou Hedvábnou stezku. Tou chce Čína lépe propojit Asii s Evropou i Afrikou a navázat na tradici starověké a středověké Hedvábné stezky – spojnice, po které z východní Asie přes střední Asii mířilo do Středomoří mimo jiné právě hedvábí.

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák ČTK řekl, že memorandum počítá se vznikem pravidelně se scházející skupiny, která by nejspíš fungovala na vládní úrovni. Jejím úkolem má být vyhodnocování vývoje konkrétních projektů.

Zeman dnes na setkání se svým čínským protějškem řekl, že jeho delegace s sebou přivezla 38 projektů, z nichž část bude podepsána během jeho nynější čínské návštěvy a část v létě na česko-čínském obchodním fóru. Výstavbě Hedvábné stezky se věnovala podstatná část dnešního setkání delegací.

Zástupci ministerstev zdravotnictví dnes také v přítomnosti prezidentů podepsali akční plán spolupráce obou institucí na období 2017-2019.

Zeman se dnes rovněž setkal s předsedou čínské komise pro dohled nad bankami Kuo Šu-čchingem, se kterým hovořil o působení bank a bankovní spolupráci. Jedna z největších světových bank, čínská ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), již získala od České národní banky licenci pro zřízení své pobočky v Česku.

Zeman společně s Havlíčkem a dalšími členy delegace mluvil také s vedením čínské polečnosti Linglong Tire. Ta plánuje v Polsku, na Slovensku nebo právě v Česku postavit továrnu na výrobu pneumatik. Její zástupci se nedávno byli podívat na průmyslovou zónu v Mošnově na Novojičínsku. Investice v řádu miliard korun by mohla dát práci až 1500 lidem. Podle informací ČTK se právě o tomto projektu při dnešním setkání podrobně hovořilo, konečné rozhodnutí ale čínská společnost neoznámila.

Čínský projekt novodobé Hedvábné stezky předpokládá rozsáhlou hospodářskou spolupráci Pekingu s asijskými a evropskými státy, v plánu je rozvoj železniční, námořní i ekonomické a průmyslové infrastruktury.

cap zpt lcm ank