Záněty dutin nás mohou trápit až do jara

Chladné počasí, časté přecházení ze zimy do tepla a naopak, snížená obranyschopnost – to jsou faktory, které mohou přispět k snadnější nákaze virovou infekcí jako je chřipka nebo nachlazení. Ač se někomu mohou tato onemocnění zdát banální, i ony mohou způsobit nepříjemné projevy. K rýmě a ucpanému nosu se může přidat bolest hlavy a dutin, což jsou příznaky typické pro zánět vedlejších nosních dutin. Dále se mohou objevit bolesti vystřelující do ucha, nevolnost, apatie nebo zvýšená tělesná teplota až horečka.

Při léčbě bolestivých vedlejších nosních dutin a dalších příznaků chřipky a nachlazení je vhodným přípravkem Ibalgin Grip 200 mg/5 mg. Obsahuje dvě léčivé látky: ibuprofen a fenylefrin hydrochlorid. Ibuprofen účinkuje proti bolestem, zánětu, otokům a také snižuje horečku. Druhá zmíněná léčivá látka uvolňuje ucpaný nos (eliminuje otok v nosní dutině, čímž zprůchodňuje nos) a snižuje pocit tlaku v oblasti vedlejších nosních dutin, který může způsobovat bolest hlavy. Přípravek je určen dospělým a mladistvým od 12 let.

 

Ibalgin® Grip 200 mg/5 mg – nezávazná orientační spotřebitelská cena v lékárně za balení 24 tablet je 150 Kč.

Ibalgin® Grip 200 mg/5mg je lék k vnitřnímu užití. Pozorně čtěte příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

 

 

MIMINKO MÁ HOREČKU – KDY SÁHNOUT PO ČÍPKU?

 

Chladné měsíce roku jsou pro děti a jejich rodiče náročné. Nastává totiž období nejrůznějších viróz, které jsou obvykle provázeny horečkou, bolestí v nose a nosohltanu. Přidat se může i rýma, kašel a bolest v krku, bolesti svalů kloubů a bolest hlavy.

 

Horečka sama o sobě není nemoc, je to signál nemoci a svědčí o tom, že tělo s nemocí svádí boj. U malých dětí obvykle teplota vyskočí velmi zprudka, protože jejich tělo reaguje na možná ohrožení citlivěji, než je tomu u dospělých. Čím menší dítě je, tím více je třeba mít se v případě výskytu horečky na pozoru. U miminek je alarmující teplota vyšší než 38 °C.

 

K tlumení horečky u miminek lze využít přípravky s paracetamolem – sirupy nebo čípky. Často se stává, že má-li dítě horečku, podání léku ústy odmítá. V tom případě je vhodnější zavést dítěti do konečníku paralenový čípek. Čípky Paralen 100 se užívají u dětí o tělesné hmotnosti nad 7 kg ke snížení horečky při chřipkových onemocněních a jako doplňková léčba horečnatých stavů při jiných onemocněních. Ulevit mohou také od mírné až středně silné bolesti hlavy, bolesti kloubů a svalů provázejících chřipku či při prořezávání zoubků. Po zavedení čípku do konečníku se přidrží půlky zadečku u sebe asi 1 – 2 minuty, aby dítě čípek nevytlačilo. Vždy je ale třeba dbát na správné dávkování uvedené v příbalovém letáku, nebo se poradit s lékařem či lékárníkem.

 

Paralen 100 – čípky pro děti s hmotností nad 7 kg, orientační cena v lékárně za balení 5 čípků je 25 Kč.

Paralen® 100 je lék k zavedení do konečníku. Pozorně čtěte příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.