Základy první pomoci se ve Zlínském kraji naučí 5000 prvňáčků

Zlín 18. října (ČTK) – Se základy první pomoci se ve Zlínském kraji v tomto školním roce seznámí 5000 prvňáčků. I malé děti podle odborníků dokážou první pomoc poskytnout. Děti mají k tomu nepředpojatý vztah, nebojí se toho, řekl dnes ČTK mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Petr Olšan.

„Máme několik případů z praxe, kdy dokázal kamarád zavolat pomoc svému spolužákovi, který havaroval na kole a měl těžká zranění. Holčička dokázala své mamince zachránit život tím, že zprůchodnila dýchací cesty, dokázala poskytnout srdeční masáž, ve spolupráci s operačním střediskem. Tyto formy školení a projektů se nám osvědčují,“ uvedl Olšan.

Hravou formou, také s pomocí velkého plyšového medvěda, se děti naučí poznávat případ nouze, zavolat číslo 155 a komunikovat s operátorem, nebát se poradit dospělým, také resuscitovat, zastavit krvácení či ošetřit zlomeniny.

Projekt dnes začal ve zlínské základní škole v ulici Mikoláše Alše. Děti se podle ředitelky školy Aleny Grajciarové o výuku první pomoci velmi zajímají, ve škole funguje zdravotnický kroužek. Školáci také záchranáře často navštěvují. „Ne všechny školy však mají takové možnosti. Proto je důležité, že díky tomuto projektu přijdou do škol odborníci,“ uvedla ředitelka. Projekt iniciovala farmaceutická společnost Sanofi, která jej také financuje, náklady jsou v řádech statisíců korun. Odborným garantem jsou krajští záchranáři. Projekt už se uskutečnil ve čtyřech krajích.

„Plošné vzdělávání žáků základních škol v této oblasti chybělo. Proto jsme se rozhodli připravit kurzy, které je se zásadami první pomoci seznámí,“ uvedl zástupce společnosti Libor Kytýr. Podle průzkumu společnosti by tři z deseti obyvatel kraje v případě nouze neposkytli první pomoc, bojí se nákazy a nevěří svým schopnostem. Přímou zkušenost se záchranou člověka má v kraji jen pětina lidí. Polovina dotazovaných přiznala, že nemá žádné nebo velmi malé znalosti základů první pomoci.

„V záchranném řetězci má laická první pomoc nezastupitelné místo. Ze zkušeností víme, že člověk, který je postižen náhlou srdeční zástavou, má daleko větší šanci na přežití, pokud je svědky této události poskytnuta kvalitní laická resuscitace. V mozku postiženého dochází po pěti minutách bez kyslíku k nezvratným změnám, a pokud nemáme šanci navázat na laickou první pomoc, šance na přežití se radikálně snižuje,“ uvedl Olšan.

Jana Kuncová kš