Základna záchranářů v Temném Dole má být dokončena v dubnu 2021

Temný Důl (Trutnovsko) 10. června (ČTK) – V Temném Dole v Krkonoších dnes oficiálně začala výstavba základny a školicího centra krajských zdravotnických záchranářů. Stavební práce by měly skončit v dubnu 2021, sdělili dnes ČTK zástupci Královéhradeckého kraje. Celkové náklady včetně vybavení jsou 42 milionů korun s DPH, z 90 procent je pokryje evropská dotace, zbytek zaplatí kraj. Základnu vybuduje společnost PS-STAV Náchod.

Cílem je dostat záchranáře blíž k horským střediskům východních Krkonoš, jako je Pec pod Sněžkou, Janské Lázně nebo Malá Úpa. Pozemní záchranná služba tam dosud zasahuje z Trutnova, což je do Pece a na Pomezní Boudy v Horní Malé Úpě poměrně daleko a dojezdové doby jsou do těchto míst na hranici zákonného limitu. Východní Krkonoše patří přitom v hradeckém kraji k turisticky nejoblíbenějším oblastem.

„Pro záchranáře z trutnovské základny je hodně obtížné v horských oblastech dodržovat zákonem stanovený čas dojezdu na místo zásahu. Výstavbou dvou nových objektů včetně garáže umožníme záchranářům snížit dojezdovou dobu do celoročně navštěvovaných středisek východních Krkonoš,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Práce začaly na jaře demolicí dvou nevyužívaných objektů v majetku hradeckého kraje. Na jejich základech vznikají dva nové objekty, včetně přístavby garáže, která je propojí. Projekt počítá také se zázemím pro ostatní složky integrovaného záchranného systému pro případy mimořádných událostí, jako jsou například povodně.

Vybavení objektů by mělo stát zhruba šest milionů korun včetně DPH. „Například to bude nábytek i 12 simulátorů, na kterých budou záchranáři trénovat postupy při náhlé zástavě oběhu či kritickém stavu pacienta, nebo trenažér pro nácvik invazivních výkonů,“ uvedl Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

V Královéhradeckém kraji má záchranná služba 15 výjezdových základen ve 13 městech.

ku hj