Zákaz kouření v hospodách. I to může být motivací s tímto zlozvykem skončit

Praha, 26.6.2017 (BENU)

Téměř každý pátý Čech je závislý na tabáku. To vyplývá z údajů průzkumu Eurobarometru. Překvapivý však může být fakt, že z těchto více jak dvou milionů kuřáků si 70 % přeje s kouřením přestat. Téměř polovina ze všech kuřáků se o to každý rok pokusí, ale často jsou neúspěšní. Odvykání na tabák je velmi těžké a často vyžaduje pomoc druhých. Při pokusech o samoléčbu jsou úspěšná pouze 3 % kuřáků. Pokud jim někdo podá odbornou ruku, úspěšnost se mnohonásobně zvyšuje – zhruba na 40 %. Pomoc přitom pacienti nejčastěji hledají v adiktologických centrech, která mají mnohdy kapacitu zaplněnou na několik týdnů dopředu. Málokdo ale ví, že odbornou pomoc nabízejí i vybrané lékárny, které takto dlouhou čekací dobu rozhodně nemají.

Rozhodnutí přestat kouřit může mít nepřeberné množství důvodů. Pro někoho je to novoroční předsevzetí, pro jiného změna životního stylu, nemoc jako je třeba rakovina plic, která postihla někoho blízkého, nebo třeba zavedení protikuřáckého zákona. „Ačkoli jsme to vůbec nečekali, tak jsme od začátku června zaznamenali, že se poptávka po našich službách nepatrně zvýšila,“ říká lékárnice z BENU Lékárny na Zahradním městě Iva Korcová, která je certifikovanou odborníci na poradenství pro odvykání kouření.

Zákaz kouření v hospodách je určitě velmi marginálním důvodem, proč přestat s cigaretami, ale najdou se mezi námi i tací, pro které to impuls byl. „Podle mého je zákaz kouření v hospodách silně omezující, a to především pro podnikatele. Navíc jsem chtěl s cigaretami přestat už dlouho, ale vždy jsem tomu znovu podlehl, většinou s kamarády u piva. Tak jsem si teď řekl, že to dám,“ popisuje pětatřicetiletý Martin Bezchleba z Prahy. Odbornou pomoc zatím nehledal, ale v případě potřeby, rozhodně upřednostní návštěvu lékárny, kde poradnu pro odvykání kouření nabízí.

V loňském roce vznikly v některých lékárnách právě specializované poradny. Zákazníkům se tam věnuje odborník, který úspěšně absolvoval garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Proškolení farmaceuti s certifikátem pak kuřákům pomáhají vytvořit plán odvykání, přiblíží možnosti léčby a určí míru závislosti. Většině kuřáků vyhovuje léčba volně prodejnými léčivy. „Zájem o tento typ léčby je veliký a to nejen proto, že některé zdravotní pojišťovny poskytují příspěvek. U VZP je to 1 500 korun a OZP dokonce až 4 tisíce, ale také proto, že léčba pomocí konzultací je účinnější než samoléčba. Pacienti se během osobních setkání cítí dobře. U nás v BENU Lékárně je tomu vyhrazena speciální konzultační místnost, takže soukromí je samozřejmostí,“ říká Iva Korcová.

Trend odvykání kouření roste

Zvyšující se zájem o pomoc při odvykání kouření dokládají i stále rostoucí čísla prodejů volně prodejných přípravků k léčbě závislosti na nikotinu, která zaznamenávají lékárny BENU. „Po otevření naší poradny pro odvykání kouření v BENU Lékárně Praha 10 je trend prodeje těchto preparátů výrazně vzestupný. V roce 2016 se prodej těchto preparátů zvýšil o 60 procent a v roce 2017 dokonce o 70 procent,“ říká Iva Korcová a dodává, že se jedná se o přípravky ve formě náplastí, pastilek, ústního spreje a žvýkaček. Všechny obsahují nikotin v různé koncentraci.

Při kouření se zvyšuje množství nikotinových receptorů v mozku, které si zvykly na přísun nikotinu. Pokud jim ho kuřák nedodá, mohou se objevit abstinenční příznaky, mezi které patří mimo chuti na cigaretu, také špatná nálada, podrážděnost, bolest hlavy, úzkost či deprese. Těmto stavům lze zabránit a mít tak možnost se plné soustředit na změnu kuřáckých stereotypů a životního stylu. „Zákazníci preferují přípravky zejména ve formě náplastí, menší část chce žvýkačky. Ti, co potřebují potlačit okamžitou chuť na cigaretu, upřednostňují sprej. Někteří pacienti léčbu doplňují také japonskou alternativou cigarety bez nikotinu,“ popisuje Iva Korcová z BENU Lékárny.