Zákaz koupání platí v Libereckém kraji u rybníku Bažantník

Liberec 25. července (ČTK) – Zákaz koupání platí v Libereckém kraji v rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Mírně či více znečištěná voda je v dalších devíti rekreačních nádržích, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice v Liberci.

Zákaz koupání je v rybníku u kempu v Sedmihorkách kvůli přemnoženým sinicím. Na pětibodové stupnici je kvalita vody v Bažantníku na nejhorším stupni pět, na stejném byla kvůli sinicím i v minulé sezóně v srpnu.

Za nevhodnou ke koupání považují hygienici kvůli kolísavé kvalitě přítoku od začátku sezóny vodu v koupališti v Chrastavě u Liberce. Je na stupni čtyři.

O stupeň lepší je kvalita vody na přehradě v Jablonci a dvou jezerech na Českolipsku, Hamerském a Máchově. Důvodem jsou sinice. Zdravotní obtíže po koupání mohou mít zejména malé děti, těhotné ženy, starší lidé a alergici. Lidé by se po koupání neměli otírat ručníkem, ale osprchovat se. Zvýšený výskyt sinic není pro jezera nic neobvyklého. „Kvalita vody je u nás na standardní úrovni. Léto je jinak, jak má být. Plné jsou pláže a velký zájem je i o plavby lodí,“ uvedl Vladimír Reichert z Regaty Máchovo jezero, která provozuje hlavní pláž i lodní dopravu.

Mírně zhoršená kvalita vody je na koupalištích v Nedamově u Dubé a Sloupu v Čechách na Českolipsku, Jablonném v Podještědí, Českém Dubu a Novém Městě pod Smrkem na Liberecku. Na stupni dva jsou obvykle kvůli snížené průhlednosti značící mírné znečištění. Riziko zdravotních obtíží je ale malé.

Současné tropické počasí se projevuje i na zvýšeném zájmu lidí o koupání. „Je velký, ale naštěstí lidí za den není zatím tolik, aby byl nějaký problém,“ uvedl Tomáš Špinka, vedoucí městského areálu Maškova zahrada v Turnově s nejmodernějším koupalištěm v kraji. Ve středu do Maškovy zahrady přišlo asi 1700 lidí, rekordní návštěvy jsou kolem 3000. „Z mého pohledu je to díky tomu, že vedra jsou hlášená na týden dopředu, tak to není jako jiné roky, kdy mělo být dva dny hezky a lidí přišlo najednou výrazně více,“ řekl Špinka. Podle něj se i tak, třeba při přípravě občerstvení, pracovníci areálu skoro nezastaví. „Jen za středu jsme například usmažili 400 kilogramů hranolek,“ dodal.