Záchranáři v Plzni mají biobox pro vysoce infekční pacienty

Plzeň 26. února (ČTK) – Biobox určený pro přepravu pacientů podezřelých z vysoce infekční nákazy získali záchranáři Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Od výrobce v Norsku dostali zdarma do užívání špičkové zařízení, jaké kromě nich nemá v EU žádná země na východ od Německa, řekl dnes ČTK mluvčí záchranné služby Martin Brejcha.

Katalogová cena bioboxu, který má téměř dvacetiletou životnost, je jeden milion korun. „Tento transportně izolační prostředek je špičkou ve svém oboru. Je to výrobek norské firmy a nám byl na dobu neurčitou zapůjčen k užívání,“ řekl.

Biobox si podle něj lze představit jako velký plastový inkubátor nebo schránku, kam se při převozu uloží pacient, u něhož je podezření na nějakou vysoce infekční nákazu. „Vzduch je filtrován přes speciální filtry, které brání rozšíření infekce dál a nakažení dalších osob v okolí. To celé je pevně připojeno k nosítkovému podvozku,“ uvedl Brejcha.

Biobox se po použití dá snadno dekontaminovat pro opětovné použití. Dosud měli záchranáři v kraji pro podobné případy jinak konstrukčně řešenou skládací konstrukci. „Je to z měkkého materiálu, je to skládací věc, kdežto nový biobox je pevný průhledný celolaminátový skelet,“ dodal mluvčí.

V biovaku dosud podle něj záchranáři v kraji převáželi jen jednoho pacienta, který trpěl velice agresivní formou otevřené tuberkulózy. „Tehdy pacient navzdory veškeré snaze lékařů týž den zemřel. Od té doby jsme zásah s pomocí tohoto zařízení neměli,“ dodal Brejcha.

Lada Pešková kš