Záchranáři na Blanensku pomohli při překotném porodu na svět dvojčatům

Případ se stal v posledních dnech, ale Bothová o něm informovala až nyní. Pár se obrátil na linku záchranářů. „Rodili jsme v ložnici. První miminko přišlo na svět poměrně snadno. Druhému kloučkovi se ale najednou na svět moc nechtělo. Rozhodli jsme se pro transport do porodnice, ale po cestě chlapec změnil názor. Zastavili jsme a za chvíli jsme mezi námi přivítali i druhé miminko. Naštěstí vše bylo bez komplikací,“ uvedl lékař Petr Hlavinka, který u překotného porodu zasahoval se záchranáři Miroslavem Davidem a Martinem Růžičkou.

Rodiče si oddechli. „Popisovat, jak jsme šťastní, není ani potřeba. Ale neskonalý dík patří lidem, kteří svým umem i slovem provedli mou úžasnou partnerku porodem a také ke mně se chovali hezky,“ uvedl otec chlapců. U dvojčat záchranáři zasahovali i předloni v létě na Brněnsku, tehdy se narodily dvě holčičky.

U překotných porodů může podle Bothové nastat více situací. Jednou je, že se ženu podaří dostat do nemocnice ještě před porodem, v dalších případech se dítě narodí v sanitce, někdy se ale ani do sanitky nestačí přejít a dítě se narodí doma. „Máme ale i různé kuriozity. Například jsme pomohli přivést na svět dítě v taxíku na čerpací stanici, když maminka byla na cestě do porodnice,“ řekla Bothová.

Podle ní je zásah u překotných porodů náročný. „Rozhodně to není žádná rutina a je to velká zodpovědnost. Zásahy spojené s dětmi jsou psychicky náročnější. Záchranář se k porodu nedostane každý den,“ řekla Bothová. Doplnila, že sanitka ani není vybavena na případné komplikace tak, jako je vybavená nemocnice. I proto záchranáři nejsou zastánci domácích porodů, zdůraznila.