Za poslední rok na jihu Čech přibylo sedm HIV pozitivních lidí

„Dnes vidíme jasný trend, kdy u nových případů převládá jako způsob přenosu jednoznačně nechráněný sex, v mnohem menší míře než dříve díky výměnným programům sdílení infikovaného injekčního materiálu. U nás je výrazně nejčastější cestou přenosu nechráněný homosexuální nebo bisexuální styk,“ uvedla.

 

Jihočeský kraj byl v dubnu 2022 se 132 případy HIV pozitivity a relativním výskytem 20,5 případu na 100.000 obyvatel regionu na devátém místě mezi čtrnácti kraji ČR. Největší výskyt je koncentrován v Praze, která eviduje kumulativně 1970 případů, což znamená 147,6 na 100.000 obyvatel.

 

„Od loňského května, jsme v našem kraji zaznamenali sedm nových případů HIV pozitivity, z toho za první čtyři měsíce roku to byly dva případy, ten poslední v březnu. Za duben jsme nezaznamenali žádný nový případ,“ řekla Kotrbová.

 

Podle ní existuje dostatečná prevence jak v oblasti sexuálního života, tak i u používání injekčních jehel u uživatelů drog. „Pamatuji si na situaci z konce osmdesátých let minulého století, kdy jsme se i ve střední Evropě obávali explozivního šíření, ale díky dobré informovanosti veřejnosti a monitoringu rizikových faktorů k němu naštěstí nedošlo. Přesto je HIV infekcí, která bude v naší otevřené globální společnosti přítomna i nadále, to je potřeba mít stále na zřeteli a chovat se podle toho,“ řekla.

 

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení zhruba do šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale tento typ bílých krvinek znovu ubývá, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

 

Státní zdravotní ústav shromažďuje data o HIV a AIDS od roku 1985. Za tu dobu eviduje v České republice 4159 HIV pozitivních lidí, z nichž se u 790 potvrdila nemoc AIDS.