Z historie léčby bolesti: Od rybích kostí až k moderním formám samoléčby

Rybí kosti v době kamenné, maková šťáva v Mezopotámii, výboje elektrického úhoře u starověkých Řeků či objev německého lékárníka Serturnera v podobě morfinu. Historie léčby bolesti je stejně stará a pestrá jako lidstvo samo. Bolest provází člověka v průběhu celého života a již první léky ve formě rostlinných výtažků a alkoholických nápojů ji měly tlumit a mírnit utrpení pacienta. Dnes však existují modernější léčebné postupy.

I přesto, že nejstarší dochované písemné zprávy o historii léčitelství pochází již ze 4. tisíciletí př. n. l. ze starého Egypta, jeho moderní dějiny mají poměrně krátké trvání. Nauka o léčbě bolesti (algeziologie) je v historii lékařství považována za mladý obor a datuje se až od 2. poloviny minulého století. V České republice její základy položil začátkem 70. let anesteziolog Dimitrij Miloschewsky z Fakultní nemocnice Na Bulovce. Z jeho popudu vznikla v roce 1974 komise pro studium a léčbu bolesti při Společnosti anesteziologie a resuscitace ČLS JEP a v roce 1977 i ambulance pro léčbu bolesti ve FN Na Bulovce.

Bolest je nepříjemný senzorický a emocionální zážitek, který je spojený se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně. Někdy představuje krátký varovný signál, který upozorňuje na nežádoucí reakce organizmu, pak hovoříme o akutní, nebo také běžné bolesti. Jindy se bolest postupně vyvíjí a stupňuje a má často významné psycho – sociální důsledky, pak hovoříme o bolesti chronické,“ říká MUDr. Marek Hakl, primář Oddělení léčby bolesti Fakultní nemocnice Brno.

Dnes již existují modernější léčebné postupy než stimulace bolestivého místa rybími kostmi či tišení bolesti šťávou lisovanou z makovic. Léčivé přípravky proti bolesti (analgetika) se vyrábějí v různých lékových formách, jako jsou např. tablety, kapsle, čípky nebo náplasti. Obecně nejrozšířenější jsou tablety, u nichž existují formy s rychlým a pomalým účinkem a mohou se tak užívat v různě dlouhých intervalech. Nástup účinku u náplastí je sice pozvolný, ale jejich léčivá látka působí ještě dlouho i po úplném odstranění náplasti. Výhodou čípků je, že nezatěžují játra. Čípky zabírají rychle, protože se snadno dostanou do krevního oběhu.

Mírné akutní bolesti si většinou pacienti léčí sami pomocí volně prodejných analgetik, k lékaři přicházejí obvykle se středními až silnými bolestmi. Moderní formu samoléčby bolesti dnes nejčastěji představují léčivé přípravky s obsahem ibuprofenu či paracetamolu, které ulevují od široké škály bolestí, ať už jde o bolest hlavy, migrénu, bolest zubů, bolesti zad, menstruační bolesti, bolesti svalů, ale i od horečky a příznaků chřipky a nachlazení. Je to například Ibalgin® Rapidcaps 400 mg měkké tobolky, který se v těle snadno rozkládá, okamžitě uvolňuje tekutý ibuprofen a účinná látka se tak rychle vstřebává do krevního oběhu. Účinnou látku paracetamol na bolest různého původu zase obsahuje například tradiční Paralen® 500.

V každém případě i při domácím léčení je nutné číst příbalové informace a rozhodně nekombinovat přípravky se stejnou účinnou látkou, i když mají jinou lékovou formu – jejich případné nežádoucí účinky se totiž sčítají. Pokud je však bolest dlouhodobá a opakuje se nebo vzniká z neznámé příčiny, je nutné vyhledat lékaře,“ doplňuje MUDr. Marek Hakl.

 

Ibalgin® Rapidcaps 400 mg měkké tobolky – nezávazná orientační spotřebitelská cena balení 20 tobolek v lékárně je 79 Kč.

 

 

Paralen® 500 – nezávazná orientační spotřebitelská cena balení 12 tablet v lékárně je 24 Kč, resp. 36 Kč za balení 24 tablet.

 

Ibalgin® Rapidcaps 400 mg měkké tobolky je lék k vnitřnímu užití. Obsahuje ibuprofen. Paralen® 500 je lék k vnitřnímu užití. Obsahuje paracetamol. Pozorně čtěte příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

 

SACS.CHC.16.07.0683

 

KONTAKT:

Kateřina Jíchová

email: katerina.jichova@allmedia4u.cz
M: +420 603 280 300