WHO varovala před dalším indickým zdravotně závadným sirupem proti kašli

Autor: Redakce | Aktuálně | 26. 4. 2023

Diethylenglykol se používá v rozpouštědlech a ethylenglykol do nemrznoucích směsí; obě tyto látky jsou pro člověka toxické a jejich požití může mít smrtelné následky. WHO v prohlášení neupřesnila, jestli kvůli sirupu někdo onemocněl.

Toto varování následuje jen několik měsíců poté, co WHO spojila jiné sirupy proti kašli vyrobené v Indii s úmrtím nejméně 66 dětí v Gambii a 18 dětí v Uzbekistánu.

Sudhir Pathak, generální ředitel společnosti QP Pharmachem, BBC řekl, že společnost vyvezla do Kambodže dávku 18.346 lahviček sirupu poté, co dostala všechna odpovídající povolení. Dodal, že nemá tušení, jak se produkt dostal na Marshallovy ostrovy a do Mikronésie.

V Indii se vyrábí asi třetina léků, které se ve světě prodají. Většinou jsou to generika, tedy kopie značkových léků, kterým skončila patentová ochrana. Země je domovem jedněch z nejrychleji se rozvíjejících farmaceutických firem. Vysloužila si přezdívku „světová lékárna“ a naplňuje většinu zdravotních potřeb rozvojových zemí.

V posledních měsících se ale mnoho indických firem dostalo pod drobnohled kvůli kvalitě svých léků a odborníci vyjádřili obavy ohledně výrobních postupů používaných při jejich výrobě.

V říjnu loňského roku WHO vydala celosvětové varování, když spojila čtyři sirupy proti kašli firmy Maiden Pharmaceuticals se smrtí 66 dětí v Gambii. Příčinou úmrtí bylo selhání ledvin. Letos v březnu Indie zrušila výrobní licenci firmě, jejíž sirup proti kašli byl spojený s úmrtím 18 dětí v Uzbekistánu.

Začátkem tohoto měsíce americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) oznámil, že podle jeho zjištění indický výrobce očních kapek spojených se třemi úmrtími a vážnými infekcemi v USA porušil několik bezpečnostních norem.