WHO: Růst počtu kuřáků ve světě se zastavil

Londýn 19. prosince (ČTK) – Celosvětový růst počtu kuřáků se poprvé zastavil, což může znamenat zvrat v globální epidemii, která už připravila o život desítky milionů lidí. Ve zprávě zveřejněné v Londýně to dnes uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Ukázalo se, že snaha vlád posílit boj s kouřením přináší výsledky, uvedla.

„Po mnoho let jsme byli svědky trvalého růstu počtu mužů, kteří kouří či jinak konzumují tabákovou produkci. Nyní poprvé vidíme, že jejich počet se snižuje, protože vlády jsou vůči tabákovému průmyslu přísnější,“ uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V loňském roce kouřilo o 60 milionů lidí méně, než v roce 2000. Počet kuřáků se nyní odhaduje na 1,34 miliardy. Kouření si každoročně vyžádá osm milionů mrtvých.

Dosud vykazovala statistika konzumentů tabáku snižující se počet kuřaček, zatímco počet kuřáků se každoročně zvyšoval o 40 milionů. Teď se ale ukazuje, že tento růst se zastavil a experti WHO očekávají pokles. Do roku 2025 by se počet kuřáků – mužů i žen – měl snížit o 37 milionů lidí.