Vysočina podpoří dotací první ordinaci dětského praktika

Autor: Redakce | Děti a mateřství | 31. 5. 2023

V programu určeném na podporu vzniku nových ordinací má kraj vyhrazeno 1,5 milionu korun. Původně podporoval jen ordinace zubních lékařů. Peníze byly určené obcím a jejich svazkům na vybavení ordinací. Nově mohou žádat i samotní lékaři. Součástí změn platných od letošního roku bylo také rozšíření podpory pro ordinace dětských praktických lékařů. Až to schválí zastupitelstvo, dostane 300.000 korun soukromá ordinace v Hrotovicích na Třebíčsku.

Hrotovice jsou nejmenším městem Třebíčska. Pro svých 1800 obyvatel mají lékařskou péči zajištěnou. Ve městě jsou dvě dětské lékařky, jedna z těchto ordinací nyní získá krajskou podporu. V Hrotovicích je i praktický lékař pro dospělé, zubař a gynekologická ordinace. ČTK to řekla starostka města Hana Škodová (nezávislá). Zajištěný je také provoz lékárny, která se nyní po výměně provozovatele ve spolupráci s městem rekonstruuje.

Podpora ordinací od kraje je podle Škodové přínosná, i když samo město krajské peníze nevyužilo. „Byli jsme totiž o krok dřív, než to bylo vypsáno, zpětně už jsme čerpat peníze nemohli. Nečekali jsme. Každopádně jsme se připravovali dopředu, protože prognózy (nedostatku lékařů) takové byly. Poštěstilo se i to, že lékaři, kteří u nás teď ordinují, mají, co se týče bydlení, do Hrotovic dobrou dostupnost,“ řekla Škodová.

Kromě havlíčkobrodské nemocnice by měla být ordinace praktického lékaře pro děti také při nemocnici v Pelhřimově. Podle její mluvčí Alexandry Knapové ale nebude otevřená dřív než v září. Bude sídlit v novém pavilonu, jehož zprovoznění se plánuje na letní prázdniny. „V současné době se zabýváme smluvními podmínkami s pojišťovnami a dovybavujeme celý pavilon včetně ambulance,“ řekla Knapová.

Praktických dětských lékařů je podle jejich sdružení na Vysočině s půl milionem obyvatel asi 80.