Vysočina dá svým nemocnicím 1,68 milionu Kč na náborové příspěvky zdravotníků

Příspěvek je určený zdravotníkům, kteří se smlouvou zavážou pracovat několik let v krajské nemocnici. Dnes schválené peníze jsou pro šest lékařů a 12 nelékařských pracovníků.

 

Pro lékaře platí povinnost odpracovat v nemocnici alespoň čtyři roky, u ostatních zdravotníků stačí pro splnění podmínky příjmu náborového příspěvku o rok méně. Výše jednotlivých příspěvků se může lišit, určuje ji také úroveň vzdělání lékaře, maximální je 300.000 korun.

 

Navýšení Vysočina nezvažuje, i když podle hejtmana některé jiné kraje vyplácejí příspěvky vyšší. „Já si úplně nemyslím, že by mezi jednotlivými kraji a jednotlivými zařízeními měla vzniknout válka, že se budeme trumfovat, kdo bude dávat vyšší náborové příspěvky, má to být motivace, má to být jeden ze segmentů motivačních prvků, proč vlastně pracovat ve zdravotnictví,“ řekl Schrek. Míní, že náborový příspěvek sám o sobě nezajistí vyšší počet pracovníků ve zdravotnictví.

 

Náborových příspěvků zatím nejvíc v kraji vyplatila Nemocnice Jihlava, přes 17 milionů korun, vyplývá z informací Kraje Vysočina.