Výskyt rakoviny prostaty neustále vzrůstá, a proto je zásadní věnovat se účinné prevenci

Praha, 27. května 2016 – Výskyt zhoubného nádoru prostaty se trvale zvyšuje. Zatímco v roce 2012 v České republice žilo 43 913 mužů, kteří rakovinu prostaty měli nebo ji v minulosti prodělali, pro rok 2015 se předpokládal výskyt až 59 293 případů – to představuje nárůst o 35 %. Je proto zásadní, aby se muži více zajímali o své zdraví a včas podstoupili vyšetření, které může onemocnění odhalit ještě ve stádiu, kdy je dobře léčitelné. K tomu má dopomoci také preventivní akce „Běž s tátou na vyšetření“, která proběhne 21. června letošního roku na Karlově náměstí.

Výskyt rakoviny prostaty v české populaci zaznamenal za posledních deset let růst o 56 %. „Rakovina prostaty v posledních letech dokonce překonala výskyt rakoviny tlustého střeva, která byla doposud nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním mužů v České republice. Dle nejnovějších dat se tato čísla budou i nadále zvyšovat – v roce 2016 zde bude žít odhadem více než 63 tisíc mužů se zhoubným nádorem rakoviny prostaty, v roce 2020 počet pacientů stoupne téměř až na 80 000,“ varuje prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ačkoliv paralelně se vzrůstajícím počtem případů tohoto zhoubného onemocnění klesá úmrtnost, která se za posledních deset let snížila o 14 %, přesto je nezbytné nadále motivovat muže k větší ochotě podstoupit preventivní vyšetření.

Muži se vyšetření bojí, kdo je k němu přiměje?

 

Faktem bohužel zůstává, že se čeští muži vyšetření bojí podstoupit nebo lékaře navštíví až ve stádiu, když už je nemoc rozšířená. V tomto ohledu nachází lékaři vítaného pomocníka – manželky pacientů. Ty mají na zdraví mužů často větší vliv, než si samy uvědomují. Ačkoli rakovina prostaty představuje ryze mužské onemocnění, Češky se něj zajímají. „Většina mužů se prohlídky bojí. Je to pro ně příliš intimní. A právě proto je nutné je podpořit a zdůraznit, že vyšetření není bolestivé a není důvod k obavám. V těchto situacích bývají největší oporou mužům jejich manželky a partnerky. Jejich starost o blízké a péče o ně může být zásadní. Často jsou to právě ony, které mužům dodávají potřebnou odvahu a popřípadě je i k lékaři doprovodí,“ říká doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA, přednostka Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole.

Akce „Běž s tátou na vyšetření“ chce oslovit syny a dcery

Rozšíření povědomí o rakovině prostaty mezi mladší generací, to je cíl, který si klade preventivní akce „Běž s tátou na vyšetření“. Ta 21. června proběhne pod patronací Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ve spojitosti s „Dnem otců“ na pražském Karlově náměstí. „Naším cílem je oslovit mladší generaci. Ta sice není rakovinou prostaty dosud ohrožena, ale může pozitivně ovlivnit své otce, k tomu, aby navštívili lékaře a nechali se vyšetřit. Proto v rámci akce budeme nabízet zdarma krevní testy, které nám pomohou odhalit zvýšenou hladinu PSA, která slouží jako hlavní ukazatel případných problémů,“ doplňuje MUDr. Otakar Čapoun z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Akce proběhne v úterý 21. června na Karlově náměstí mezi 10. a 17. hodinou.

Kontakt pro média:

Tomáš Kaplan

AMI Communications

E-mail: tomas.kaplan@amic.cz

Tel.: +420 775 162 383