Výroba mléčných výrobků v ČR stoupla, i kvůli omezeni dovozu

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) 9. září (ČTK) – Výroba téměř všech mléčných výrobků v ČR od ledna do července stoupla, u některých proti loňsku i o desetinu. Taková situace v Česku dlouho nebyla, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi. K růstu domácí výroby podle něj přispěla určitá izolace zemí v koronavirové pandemii. Zároveň upozornil na to, že pandemie přináší problémy také českým výrobcům a zpracovatelům mléka.

„Jaro bylo velice obtížné,“ řekl Kopáček. Firmám chyběla část zaměstnanců, kteří zůstali doma s dětmi, zbylí museli pracovat v horkých provozech v rouškách. Přesto se podle Kopáčka podařilo svézt a zpracovat veškeré české mléko. „Po celou dobu nouzového stavu byly v prodejnách plné regály čerstvých kvalitních mléčných výrobků,“ uvedl. Stejný úkol podle něj nejspíš producenty čeká v nejbližší době, protože se kvůli nemoci covid-19 opět zavádějí různá bezpečnostní opatření.

Dodávky mléka v ČR za prvních letošních sedm měsíců podle svazu meziročně stouply o 4,6 procenta. Zhruba stejná jako před rokem byla výroba konzumního mléka, u dalších mléčných potravin stoupla. Například smetany se vyrobilo o 11,3 procenta víc, jogurtů o 9,4 procenta, másla o 4,2 procenta. Produkce tvarohů v ČR stoupla o 12,5 procenta a přírodních sýrů o osm procent.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků se podle Kopáčka už minulý rok zvýšila o 1,3 procenta na rekordních 249 kilogramů na osobu. „Když slyšíte ta výrobní čísla, tak je nastartováno i na dobrý výsledek letošního roku,“ uvedl předseda mlékárenského svazu. Podle něj bude důležité, aby Češi u českých výrobků zůstali.

Zástupci mlékáren hodnotili dopad jarních opatření proti nemoci covid-19 podle toho, jak velký podíl produkce dodávají do restaurací a školních jídelen, které byly zavřené, nebo na export. „Ještě jsem nezažil, aby nám 35 procent odbytu zmizelo z pondělí na úterý,“ řekl Miloš Kvasnička z Mlékárny Polná vyrábějící sýry. Lidé prý ale zase kupovali víc mléčných výrobků v obchodech. „My jsme měli štěstí, že na gastru nemáme tak velký podíl výroby,“ uvedl ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek.

Agrární analytik Petr Havel s odvoláním na průzkum veřejného mínění Eurobarometr uvedl, že v ČR přibývá lidí, kteří upřednostňují kvalitu potravin před cenou. Podíl spotřebitelů, pro které je cena nejdůležitějším kritériem, podle šetření za deset let klesl ze 75 na loňských 62 procent. „Ten posun je velmi významný,“ řekl.

O něco méně než mlékaři jsou letos asi spokojení chovatelé krav. Cena mléka v ČR podle Kopáčka do letošního července meziročně klesla o 3,5 procenta na 8,19 koruny. Podle něj je ale předpoklad, že už by se letos výrazněji snižovat nemusela.

V Přibyslavi bude v sobotu 29. Mlékárenský den, přehlídky se zúčastní 18 mlékáren. Kvůli koronaviru je ale zrušená ochutnávka mléčných výrobků. Zůstane trh na náměstí i doprovodné akce.

Věra Stejskalová kš