Vsetínské nemocnici chybí zdravotníci, vzdělává sanitáře on-line

Vsetín 19. ledna (ČTK) – Vsetínské nemocnici stále chybějí zdravotníci, začala proto vzdělávat nové sanitáře v on-line kurzu. Speciálně organizovaný sanitářský kurz v nemocnici dokončilo úspěšně 12 nových zdravotníků. Vsetínská nemocnice zaměstnává asi 680 lidí, z toho je 570 zdravotníků, nyní jí v provozu chybí asi šest desítek zdravotníků. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

„V průběhu celého období pandemie koronaviru se stejně jako i jiné nemocnice ze všeho nejvíce potýkáme s nedostatkem zdravotnického personálu. Řada lidí zvenčí nám sice nabízí svou pomoc, ale legislativně narážíme na to, že dobrovolníky bez zdravotnického vzdělání do provozu na odděleních zapojit nemůžeme. Cílem kurzu bylo těmto lidem nabídnout možnost získat alespoň základní zdravotnickou kvalifikaci,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

Nemocnice kurz připravila ve spolupráci se vsetínskou zdravotnickou školou. Vzhledem k pandemii byla umožněna distanční forma výuky, běžně se konají sanitářské kurzy prezenční formou čtyřikrát do roka. „Dostali jsme materiály a požadavky z nemocnice, další podklady jsme si sami doplnili. Teoretická část probíhala v on-line prostředí, menší část praktické výuky ve škole a větší pak samozřejmě v nemocnici. Dodržovali jsme přísná epidemiologická opatření, praktikanti byli vybaveni pomůckami a praxe se realizovaly v menších skupinkách,“ uvedla Jana Kalčáková, která vyučuje na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické Vsetín a byla předsedkyní komise při závěrečných zkouškách. U závěrečných zkoušek uspěli všichni uchazeči, třetina z nich už do nemocnice nastoupila.

Kurz absolvovala i dvacetiletá Viktorie Čunková ze Vsetína. „Studuji obor zdravotnický záchranář na vysoké škole v Pardubicích, ale chybí mi poslední ročník a chtěla bych se hlásit na medicínu. Mrzelo mě, že nemůžu pomáhat v nemocnici, proto jsem využila možnost doplnit si kvalifikaci v sanitářském kurzu. Učitelé i zdravotníci v nemocnici byli vstřícní, nejvíc jsem se naučila během praktické výuky na oddělení následné péče. Už v polovině tohoto týdne nastupuji na chirurgii na běžné lůžkové oddělení. Na covidové stanice dávají personál, který má více zkušeností, ráda bych později pomáhala i tam,“ uvedla absolventka.