Vsetínská nemocnice obnovuje vozový park, má dvě nové sanitky pro převoz pacientů

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 24. 2. 2023

„Letos pořídíme pět nových sanitek, příští rok tři a stejným tempem bude obnova pokračovat až do roku 2026. Jedná se o celkovou obnovu, cílem je modernizovat vozový park, umožnit vyřazení již vysluhujících sanitek. Nová vozidla přináší vyšší komfort jak pacientům, tak našim řidičům, zlepšují kvalitu přepravy,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Pavlica.

Dvě nové sanitky stály 3,3 milionu korun. Vozy Volkswagen Transporter mají klimatizaci v prostoru pro řidiče i pacienty, lépe ovladatelné transportní lehátko, zadní parkovací senzory. „V současné době máme v nemocnici šestnáct sanitek, z toho jedna je určena pro převozy v rámci areálu a dvě sanitky jsou z provozu aktuálně odstaveny, byly nahrazeny novými. V provozu je tedy čtrnáct sanitek,“ uvedla vedoucí dopravy Hana Michalcová.

Ročně ujedou sanitky dohromady přes 420.000 kilometrů. „Jezdí po okrese Vsetín a jeho okolí, denně pak zajíždí do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, převážejí pacienty do nemocnic v Olomouci, Brně, Třinci, Ostravě, nebo do lázní – nejčastěji do Čeladné, Klimkovic, Chuchelné. Několikrát do měsíce také do Prahy. Jezdíme i pro samoplátce, kdy přeprava není hrazena ze zdravotního pojištění a pacient si ji platí sám. Nejčastěji takto zajíždíme do nemocnice ve Vizovicích,“ uvedla Michalcová.

První cesta jedné z nových sanitek vedla do pražské nemocnice IKEM, druhá sanitka mířila do Fakultní nemocnice Olomouc. „Je to velká změna, velký skok v kvalitě oproti předešlému vozu, který už měl najeto k půl milionu kilometrů. Co se týká vybavení, jsou v nové sanitce mnohem kvalitnější nosítka s lepší možností polohování, to je výborné pro obsluhu i pacienty. V létě určitě ocení klimatizaci. Je super, že se podařilo koupit nové vozy a že se v dohledné době dostane i na další kolegy, kteří ještě jezdí ve starých sanitkách,“ uvedl řidič Petr Opršal.

Při přepravě pacientů se od loňska využívá také schodolez, elektrický evakuační vozík. „V provozu se velmi dobře osvědčil, už nemusíme jezdit dva řidiči, jak tomu bývalo dříve,“ uvedl Opršal. Jeden řidič tak zvládne sám vyvézt pacienta i do vyšších pater bez výtahu.