Vojáci obdrželi ocenění za záchranu lidských životů

Praha 28. června (ČTK) – Za záchranu lidských životů dnes náčelník generálního štábu Aleš Opata ocenil čtyři vojáky. Četař Tomáš Neškodný skočil do jezu zachránit čtyřčlennou rodinu. Desátník Tomáš Vaněk a četaři Nikola Egidová a Tomáš Svoboda si všimli muže v bezvědomí a poskytli mu první pomoc. Vojáci převzali ocenění v sídle Generálního štábu AČR.

„Tyto skutečnosti dokazují, že armáda je dobře cvičená. Že víte, jaké jsou hodnoty, a že ty hodnoty kladete nad své vlastní zájmy,“ řekl Opata.

Příslušník 53. pluku četař Neškodný obracel seno na louce, když k němu přiběhl senior a křičel, že se v blízkém jezu topí rodina. Neškodný vzal z traktoru lano a pomohl čtyřčlennou rodinu vytáhnout. Matku a dvě děti zachránil, otce se vytáhnout z vody včas nepodařilo.

„Ten jez znám, chodím se tam koupat od čtyř let, dokážu odhadnout tu vodu. Byl jsem přesvědčený, že dokážu z vody vyplavat, i když s lidmi je to samozřejmě náročnější. Jedna z přihlížejících mi ale hodila lano, a to mi pomohlo dostat lidi na břeh,“ řekl ČTK. Ocenění je pro něj velká čest, ale zásluhy si podle Neškodného zaslouží ten člověk, který ho na rodinu v nouzi upozornil. „Osobně bych chtěl hlavně poděkovat tomu člověku, který pro mě doběhl do traktoru. Nebýt jeho, nikdy bych si těch lidí nevšiml, byl jsem daleko,“ uvedl.

Vaněk, Egidová a Svoboda z 26. pluku zachránili život muži, který v autě zaparkovaném na čerpací stanici na D1 dostal infarkt. „Všimli jsme si, že pocukává hlavou a lapá po dechu, měl modré rty a prsty. Na oslovení nereagoval, tak jsme ho vytáhli z auta ven a poskytli mu první pomoc,” popsal Vaněk postup před zavoláním záchranné služby. Podle Egidové stálo auto naproti vchodu čerpací stanice přes dvě hodiny, nikdo z kolemjdoucích si však muže v ohrožení života nevšiml. „Už jen to, že auto bylo zaparkované přes dvě parkovací místa, nám přišlo zvláštní,“ dodal Vaněk.