Vítkovická nemocnice otevřela pracoviště jednodenní kardiologie

„Značná část našich pacientů za námi dojíždí z Ostravska a vytvoření detašovaného pracoviště je tak krokem, jak pacientům zlepšit jejich komfort. Jsme jim blíže a tím jsme pro ně dostupnější. Další doprovodné zdravotnické služby jsou v arytmologii, kde plánujeme provádět výměny kardiostimulátorů a defibrilátorů. Filozofie jednodenní kardiologie je de facto jakýmsi zrcadlením té moderní péče o kardiologické pacienty ve světě, kdy ten trend je dělat jednoduché zákroky v rámci jednodenního ošetření. Pacient ráno přijde a odpoledne, pokud je vše v pořádku, tak odchází domů,“ uvedl Neuwirth.

Pracoviště vzniklo v pavilonu G a jednotka je spojená s novými kardiologickými ambulancemi. Součástí pracoviště jsou tak dvě ambulance, dále místnost pro šest až osm pacientů, kde se připravují na zákrok nebo po něm odpočívají, a také operační sály.

Špičková kardiologie a kardiochirurgie

„Zájem o to, aby pracoviště vzniklo, byl eminentní, protože Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí je špičkovým centrem v oblasti kardiologie a kardiochirurgie, takže naším zájmem bylo propojit naše odbornosti a lidi, aby tady to centrum vzniklo a pomáhalo lidem z Ostravy a okolí. Spojení zkušeností internistů a angiologů z vítkovické nemocnice se zkušenostmi kardiologů z Třince-Podlesí je pro pacienta velkou výhodou. K dispozici jsou také naši cévní chirurgové a anesteziologové,“ řekl předseda představenstva vítkovické nemocnice Stanislav Jackanin.

Zákrok dnes v centru podstoupil i padesátiletý Jan Jeziak, který dlouhá léta působil jako horník a je přesvědčen o tom, že právě tato práce výrazně ovlivnila jeho zdravotní stav. „Často jsem se zadýchával, zjistili mi, že mám na srdci nějaké ucpané tepny, tak mi zřejmě budou dělat bypass. Dneska mi přes žílu dělali zákrok, při kterém našli tu chybu, kde ten problém je. Jsem rád, že tady nemusím zbytečně ležet a mohu pak jít domů. Doma se člověk stoprocentně cítí lépe,“ uvedl Jeziak.