Vítkovice Cylinders vyexpedovaly 460 kyslíkových lahví určených pro Srí Lanku

Před měsícem odešlo z Ostravy 500 kyslíkových lahví, které Česko darovalo Indii. Brož řekl, že několik dnů poté se s žádostí ozvala srílanská vláda. „Situace na Srí Lance je dramatická, takže požádali o co nejrychlejší a urgentní reakci,“ řekl Brož. Firma přeorganizovala výrobu a potřebné lahve vyrobila během 14 dnů. „Náš obchodní úsek ale musel u zákazníků domluvit změny v termínech. Ostatní země to akceptovaly, abychom mohli lahve v co nejkratším čase odeslat do Srí Lanky,“ řekl Borunský.

Zásilka má hodnotu zhruba tří milionů korun. Lahve na kyslík pro dýchání se z bezpečnostních důvodů transportují bez kyslíku, kterým se budou plnit až na místě. Poputují vlakem do Hamburku a poté lodí do Colomba.

„Srí Lanka ve srovnání s Indií má přísnější pravidla, co se týče kyslíkových lahví. Pro Indii jsme se bavili o různých litrážích. Srí Lanka si řekla striktně, že chtějí desetilitrové a sedmačtyřicetilitrové lahve,“ řekl Brož.

Do zásilky firma přidala i 50 lahví jiných objemů. „Místní státní instituce chtějí certifikovat i naše lahve jiných litráží podle svých norem. Tím pádem bychom se stali významným dodavatelem ocelových lahví pro Srílanskou republiku,“ řekl generální ředitel.

Borunský řekl, že ostravská firma každý měsíc expeduje přibližně 30.000 – 40.000 lahví, stejné množství vyváží její dceřiná společnost v Polsku. Počet vyexpedovaných lahví se tak blíží milionu za rok. Do České republiky jich putuje minimum.

Rezerva státu

„Česká republika zhruba před rokem požádala o dodávku zhruba 10.000 lahví pro státní strategické rezervy. Nakonec situaci přehodnotila, bylo nám sděleno, že náš stát kyslíkové lahve nepotřebuje,“ řekl Brož.

Téměř 100 procent kyslíkových lahví tak Vítkovice Cylinders exportují. „Z toho 50 procent je pro Evropu, 50 procent je pro mimoevropské státy právě z oblasti indického subkontinentu, Jižní Ameriky, Afriky, kde opravdu v nemocnicích je zoufalý nedostatek kyslíkových lahví,“ řekl Brož.

Cylinders Holding produkuje vysokotlaké ocelové lahve a jejich aplikace, disponuje také speciální technologií na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny. Holding působí i v Polsku, Bělorusku, Chorvatsku, Německu, Velké Británii, Francii, Spojených arabských emirátech a Rusku. Má okolo 1000 zaměstnanců. Loni skupina podle předběžných výsledků dosáhla nekonsolidovaného obratu 4,4 miliardy korun, o 4,4 procenta většího než v roce 2019. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) jí stoupl meziročně o 26 procent na 570 milionů korun.

Vlastimil Vyplel