Virus eboly se v Kongu rozšířil do třetí provincie

Kinshasa 16. srpna (ČTK) – V konžské provincii Jižní Kivu se objevily první dva případy eboly, jeden z pacientů už nemoci podlehl, uvedla dnes místní správa. Jde o třetí provincii, kam se virus během rok trvající epidemie v Kongu rozšířil, upozornila agentura AFP.

Ebole podlehla šestadvacetiletá žena, zdravotníci virus zjistili také u jednoho z jejích dětí, které zůstává v lékařské péči. Nakažení pochází z okolí města Mwenga, které leží více než 200 kilometrů jihozápadně od dvoumilionového města Goma, kde se koncem července vyskytlo několik případů.

Nákaza se v Kongu dosud objevila jen v provinciích Severní Kivu a Ituri na severovýchodě země, kde se ji zdravotníkům a úřadům podařilo až na několik výjimek udržet. Ebola se ve dvou případech prokázala v sousední Ugandě, virus se tam ale nerozšířil.

Podle konžského epidemiologa se s přenosem do Jižního Kivu zvyšuje pravděpodobnost, že se choroba rozšíří do provincie Tanganyika a sousedních států Tanzanie a Burundi.

Ebola nebo též krvácivá horečka je vysoce nakažlivá, přenáší se tělesnými tekutinami a její první symptomy mohou připomínat například chřipku. Během současné epidemie, která propukla loni v létě, zemřelo přes 1700 lidí. Úřady tento týden oznámily, že proti nemoci úspěšně použily dva zatím nelicencované léky, díky kterým mají lidé při včasné léčbě devadesátiprocentní naději na přežití.