Vincentka přináší úlevu i při chřipce. Epidemii chřipky snadněji zvládnete s Vincentkou

Luhačovice  5.ledna 2017 (Paper Life)

Počty nemocných s chřipkou v prosinci loňského roku rostly na v České republice i na Slovensku a hygienici hodnotili situaci jako začínající epidemii. Hranice 1500 onemocnění na 100 000 obyvatel je už plošná epidemie. Začátkem nového roku se situace zlepšila, ale začátek vyučování po prázdninách by měl situaci opět zhoršit. Některé nemocnice vyhlásili zákazy návštěv. Nejlepší prevence proti chřipce je očkování, otužování a vyhýbání se místům, kde se soustřeďuje větší počet lidí. Pokud už chřipka propukne, pomáhá klid na lůžku, zvýšená konzumace vitamínů, z léků pak přinášejí úlevu paracetamol a ibubrofen. Nejvíce jsou chřipkou ohroženi senioři, děti, diabetici, onkologicky nemocní, kuřáci a obézní. V ČR každý rok onemocní chřipkou zhruba 1 až 1,5 miliónu osob a na chřipku a komplikace s ní spojené zemře ročně asi dva tisíce lidí.

Chřipka je onemocnění, které se nesmí podcenit a důležité je vyležet ji. Při chřipce nepomáhají antibiotika, protože je to virové a ne bakteriální onemocnění. K urychlení léčení a úlevě pomáhají různé babičkovské recepty – čaj s medem a citronem, dostatek spánku a osvědčená minerální voda Vincentka.

 

Primář MUDr. Jiří Hnátek, vedoucí lékař Lázní Luhačovice, a. s., k tomu poznamenává: ,,Onemocnění se nejčastěji přenáší vdechnutím vzduchu, ve kterém jsou infikované kapénky, nebo kontaktem s infikovanými předměty, a to především v místech s vysokou koncentrací lidí, jako jsou školy, veřejné dopravní prostředky, kina, divadla, atd. Léčba se děje především pomocí přípravků, které tlumí symptomatické projevy, jako jsou nosní kapky, léky snižující teplotu či bolest. Doporučujeme popíjet i minerální vodu Vincentku, případně jí kloktat. Inhalace této vody jsou vhodné až k doléčení po odeznění akutních příznaků. Tato voda působí díky svému složení jako čisté expektorans, léčivo zřeďující hlen, který produkují dýchací cesty, a usnadňuje tak jeho vykašlávání. Velmi důležitá je prevence zabránění šíření nákazy hlavně častějším mytím rukou nebo nošením obličejových roušek. Nejvhodnější je izolace nemocných osob tak, aby nechodily do kolektivů.“

 

Jan Šumšal, ředitel společnosti Vincentka, a. s., která vlastní práva na její plnění do lahví dodává: ,,Vincentka pomáhá odstraňovat sekundární následky a nepříjemné doprovodné projevy onemocnění dýchacích cest. Především pomáhá zlepšovat dýchání. Při onemocněních dýchacích cest se nadměrně tvoří hleny, které blokují dýchací cesty, dutiny a hromadí se v hrtanu, nose a průdušnici. Svou konzistencí stěžují jejich vykašlávání či vyfoukání. Oxid uhličitý, ale i soli ve Vincentce obsažené, mají tu schopnost, že rozpouštějí hleny a následně umožňují pacientovi, aby se jich zbavil. Vincentka je přírodní léčivá minerální voda vyvěrající v Lázních Luhačovice a nazývá se i lékem našich babiček. Její příznivé účinky se projevují při širokém spektru onemocnění. Vincentka prokazatelně pomáhá při chřipce, angíně, onemocněních horních i dolních cest dýchacích, ale i při žaludečních a jiných problémech.”

  J.Šumšal dále poukazuje nato, že každé z onemocnění dýchacích cest vyžaduje jiný způsob aplikace Vincentky. Do nosu, případně i do krku, je vhodná aplikace Vincentky ve spreji. Na hrtan a horní část průdušnice je dobré i kloktání Vincentky přímo ze skleničky nebo z láhve. Při zápalu dutin je nejlepší používat plastovou konvičku a Vincentku NASALIS. Na dolní cesty dýchací, kam se Vincentka nedá dopravit předchozími způsoby, je nejlepší její aplikace vdechováním inhalátory. Vhodné je i vdechování par z vyvíječe páry, nebo při jejím vaření v odkrytém hrnci v kuchyni. Dobré je i napařování pod ručníkem nad Vincentkou. Působí to na dýchací cesty horní i dolní i dutiny, protože tehdy pozitivně účinkuje i zahřátí samotnou párou. Rozšiřuje to cévy, prokrvuje je a pomáhá jim zbavit se studených hlenů. Vincentka působí i preventivně, ještě před nástupem nemoci. Je proto dobré pravidelně, ráno i večer, Vincentku kloktat.

 

Primář J. Hnátek, dále vysvětluje: ,,Inhalace přírodní minerální vody je nejdůležitější formou léčby nemocí dýchacích cest v akciové společnosti Lázně Luhačovice. K tomuto účelu jsou využívány právě vody typu Vincentky, které jsou rozprášeny na velikost částic do 10 u. Větší kapky 10 u a více se usazují v nosohltanu, menší pronikají hlouběji až do alveolů (plicních sklípků). K výrobě mlžiny používáme přístroje na stlačený vzduch, který je vyráběn centrálně pro každé inhalatorium. Léčebná metodika v Lázních Luhačovice je založena na využití přírodních minerálních vod na čele s Vincentkou. Jsou to alkalické, hydrouhličitanochloridosodné, jodové vody, které jsou silně mineralizované (Na, K, Mg, Ca, Mn, chloridy, bromidy, jodidy, sírany) s vysokým obsahem volného oxidu uhličitého. Využívají se k pitné léčbě, inhalacím a koupelím. Vody slané, tedy chlorido sodné, jsou známé jako čisté expektorans, čili při onemocnění dýchacích cest způsobí zředění vazkého hlenu a jeho snadnější vykašlávání. Ke zředění hlenů přispívá i alkalická reakce minerálních vod, stejně tak jako uhličitany a ionty jodidové či bromidy. Kalciové ionty působí protizánětlivě, spasmolyticky (uvolnění stažení vnitřních orgánů) a mají stimulační vliv na činnost řasinkového epitelu, kterým je sliznice dýchacích cest pokryta. Podobně příznivě působí i další sloučeniny obsažené v luhačovické minerální vodě. Volný oxid uhličitý, který se při inhalaci také vstřebává, způsobuje roztažení kapilár, čímž je zajištěn zvýšený průtok krve nemocnou sliznicí a tím odplavování toxických meziproduktů zánětu. Urychluje také vstřebávání minerálních vod a dráždí dýchací centrum. Chemický či farmakochemický účinek inhalačních minerálních vod není jediným faktorem, který ovlivňuje nemocnou sliznici dýchacích cest. Místní účinek aerosolové mlžiny se projevuje také fyzikálně, čili mechanicky, tepelně a osmoticky. Především tepelný účinek má inhalace na horní cesty dýchací."

Firma Vincentka vyvinula celou škálu výrobků, které jsou vyrobeny na bázi Vincentky tak, že se z ní získává silný koncentrát a ten se přimíchá do krémů, zubních past, pastilek. Pastilky jsou velmi dobré při onemocněních krku, angínách, ale i při ztrátě hlasu, oslabení hlasivek. Vincentka je vhodná pro všechny věkové kategorie. Pro malé děti od 0 do 3 let existuje speciální sprej s aplikátorem. Vincentka je vhodná i pro alergiky s alergickou rýmou.

Více informací je na www.vincentka.cz, www.lazneluhacovice.cz