Vietnam se chystá koupit ruskou vakcínu proti covidu-19

Hanoj 14. srpna (ČTK) – Vietnam, který se od konce července potýká s další vlnou infekcí způsobenou novým koronavirem, se chystá koupit ruskou vakcínu proti covidu-19. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na vietnamskou státní televizi. Ta upřesnila, že Vietnam bude pokračovat ve vývoji své vlastní očkovací látky.

Před ruskou vakcínou Sputnik V, která dostala název po slavné sovětské družici a která je první zaregistrovanou očkovací látkou proti covidu-19 na světě, ale řada odborníků varuje. Mají obavy, že látka zatím nebyla testována na dostatečně reprezentativním vzorku lidí.

Podle ruského ministra zdravotnictví Michaila Muraška je ale kritika ze zahraničí nepodložená. Ministerstvo ve středu oznámilo, že první várka vakcíny bude k dispozici do konce srpna.

Vietnam si vysloužil mezinárodní uznání za to, že se mu díky pečlivému dohledávání kontaktních osob a uplatňování karanténních opatření zpočátku efektivně dařilo šíření koronaviru bránit. Na konci července se ale v zemi objevily stovky nových případů, které mají souvislost s letoviskem Danang. Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc v souvislosti s novou vlnou případů varoval před možným rozsáhlejším šířením viru v zemi.

Vietnam, který má přes 90 milionů obyvatel, od začátku pandemie zaznamenal 911 případů koronavirové infekce a 21 úmrtí souvisejících s onemocněním covid-19.

agl spr