Veletrhy v Brně začnou bez omezení, zvýšená je pouze hygiena

Brno 4. března (ČTK) – Veletrhy Motosalon a ProDítě, které ve čtvrtek začínají na brněnském výstavišti, nebudou kvůli koronaviru omezeny. Po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí bude v areálu častější úklid a k dispozici dezinfekce na ruce. Zástupci Veletrhů Brno to dnes oznámili na mimořádné tiskové konferenci.

„Návštěvu veletrhu nelze srovnávat s hromadnou sportovní akcí. V průběhu veletrhů Motosalon a ProDítě se po areálu pohybuje v jeden moment maximálně 8000 lidí, jsou ale rozptýleni na ploše několika desítek tisíc čtverečních metrů,“ uvedl mluvčí veletrhů Jiří Smetana. Návštěva výstaviště je podle něj rozhodně méně riziková ohledně jakékoliv nákazy než jízda hromadnou dopravou.

Ředitel obou začínajících veletrhů Petr Maliňák navíc zdůraznil, že i když jde o veletrhy mezinárodní, vztahuje se mezinárodnost k portfoliu zastoupených značek.

„Tyto značky ale u nás mají české nebo slovenské zastoupení, a pokud je zastupují lidé jiné národnosti, jsou to lidé dlouhodobě žijící v Česku či na Slovensku, nežijí tedy v rizikových oblastech,“ uvedl Maliňák. Podle něj není důvod se vyhýbat stánkům s italskými nebo čínskými značkami.

Po dohodě s Krajskou hygienickou stanicí Veletrhy Brno umístily na všechny toalety zásobníky na dezinfekci, stojany s dezinfekcí na ruce budou rozmístěny po celém areálu a úklidová firma bude častěji uklízet společné prostory i toalety s důrazem na dezinfekci těchto prostor.

„Zároveň chceme apelovat na návštěvníky, kteří pobývali v rizikových oblastech nebo mají symptomy jakéhokoliv respiračního onemocnění, aby zvážili návštěvu veletrhu a raději omezili svůj pohyb ve veřejném prostoru,“ dodal Maliňák.

Veletrh Motosalon na brněnském výstavišti navštíví obvykle na 60.000 lidí, veletrh ProDítě má návštěvnost okolo 13.000 lidí. Tyto počty jsou rozložené do čtyř dní, kdy se veletrhy konají. Oba začínají ve čtvrtek a potrvají do neděle.

Veronika Skálová kš