Vědci zkoumají souvislost koronavirových variant a neléčeného HIV

Vědci již dříve zaznamenali, že virus způsobující onemocnění covid-19 může po dlouhé měsíce přetrvávat v organismu pacientů, kteří jsou HIV pozitivní a z nějakého důvodů nepodstupují léčbu. V Jihoafrické republice, kde byl omikron poprvé zaznamenán, žije s virem HIV téměř osm milionů lidí. Asi třetina z nich nebere antivirotika, která dokáží zajistit obnovu imunitního systému a snížit množství viru v těle natolik, že HIV pozitivní člověk není infekční.

 

„Za běžné situace, pokud je váš imunitní systém plně funkční, zbaví se viru velmi rychle,“ říká Linda-Gayle Bekkerová, která vede Nadaci Desmonda Tutu pro HIV v Kapském městě. „Ale když je něčí imunita potlačena, tak virus přetrvává. A není to tak, že by nic nedělal, množí se. A při tom potenciálně mutuje,“ vysvětlila.

 

V Jihoafrické republice na sebe přitáhl pozornost případ ženy, která měla pozitivní test na covid-19 po téměř osm měsíců. Virus v jejím těle zatím prošel přes 30 genetickými změnami.

 

Tulio de Oliveira, vedoucí týmu, který potvrdil objev varianty omikron, uvádí, že ve světě bylo pozorováno 10 až 15 podobných případů.

 

„Je to velmi vzácné. Ale vysvětlení, že lidé, kteří mají potlačenou imunitu, mohou v podstatě stát na počátku virové evoluce, je možné,“ připouští de Oliveira.

 

Také Salim Karim, přední odborník na HIV a bývalý předseda jihoafrického vládního výboru pro reakci na šíření covidu-19, si myslí, že hypotéza o vztahu mezi pacienty s potlačenou imunitou a novými variantami koronaviru je „velmi pravděpodobná“.

 

„Ale není to dokázané,“ upozorňuje Karim. „Zaznamenali jsme pět variant ze čtyř různých kontinentů. „Takže je nehorázné, že se dělá obětní beránek z Afriky,“ dodává.

 

Jihoafričtí vědci sklízejí po svém objevu omikronu kritiku, a dokonce dostávají i výhrůžky smrtí, protože mnoho západních států přijalo kvůli této vysoce nakažlivé variantě cestovní omezení, která se neblaze podepisují na jihoafrické ekonomice. Zatím ale neexistuje žádný důkaz, že by některá ze současných koronavirových variant skutečně vznikla v Africe. Odborníci také upozorňují, že existuje mnoho dalších příčin oslabené imunity, jako je cukrovka, rakovina, hlad, autoimunitní onemocnění nebo obezita.

 

Badatelé, kteří se zabývají možnou souvislostí mutování koronaviru a HIV, doufají, že obavy z existence tohoto vztahu povedou k většímu nasazení v boji s AIDS. Ten byl totiž v některých oblastech kvůli pandemii zanedbán.

 

Mnozí HIV pozitivní lidé se v Jihoafrické republice neléčí ze strachu, jak budou ve společnosti přijímáni. „Někteří se nechtějí nechat otestovat. Nechtějí to vědět, protože okolo HIV přetrvávají stigmata,“ vysvětluje 25letá terénní pracovnice Asiphe Ntshongontshiová.

 

Pokud jde o očkování proti covidu-19, tak Afrika jako kontinent zatím za zbytkem světa zaostává. Jihoafričtí odborníci upozorňují, že při očkování obyvatelstva by se pozornost měla zaměřit právě na osoby s oslabeným imunitním systémem. Ty mohou podle nich potřebovat dokonce až pět posilovacích dávek, než se u nich vytvoří kýžená imunitní reakce.