Vědci hlásí pokrok v léčbě Alzheimerovy choroby, lék má ale i vedlejší účinky

Prevence a léčba | 30. 11. 2022

Během klinické studie vědci 18 měsíců sledovali zdravotní stav téměř 1800 pacientů, kontrolní skupina dostávala placebo. Přípravek lecanemab je protilátková terapie, která odstraňuje shluky bílkoviny známé jako beta-amyloid, které se hromadí v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou. První závěry obě firmy zveřejnili už v září, kompletní výsledky se v úterý objevily v odborném časopise New England Journal of Medicine.

 

„Jedná se o první lék, který poskytuje skutečnou možnost léčby pro lidi s Alzheimerovou chorobou,“ řekl Bart De Strooper, ředitel britského Institutu pro výzkum demence. „Ačkoli se zdá, že klinické přínosy jsou poněkud omezené, lze očekávat, že budou zřetelnější, pokud bude lék podáván po delší dobu,“ dodal De Strooper.

 

Při Alzheimerově chorobě se v mozku postupně abnormálně hromadí dvě klíčové bílkoviny, beta-amyloid a tau-protein, což způsobuje odumírání mozkových buněk a zmenšování mozku. To vede ke ztrátě paměti a rostoucí neschopnosti vykonávat každodenní úkoly. Alzheimerovou chorobou jen v Česku trpí odhadem přes sto tisíc lidí, ve světě je to na 40 milionů lidí, což představuje zhruba dvě třetiny všech případů demence.

 

Profesor John Hardy, jeden z předních světových výzkumníků, kteří před 30 lety stáli u zrodu celé myšlenky zaměřit se na beta-amyloid, prohlásil, že jde o „historický objev“. „Jsme svědky počátku terapie Alzheimerovy choroby,“ řekl Hardy podle stanice BBC.

 

Letos v září čeští vědci oznámili, že preparát, na kterém pracuje tým neurologa a ředitele společnosti Alzheon Martina Tolara, se dostal do závěrečné fáze testování na pacientech. Lék, který by se mohl používat i preventivně proti Alzheimerově chorobě, podle autorů chrání před ztrátou mozkové tkáně.