Ve změnu úhradové vyhlášky lékaři nevěří, chtějí zastavit eRecept

Praha 18. října (ČTK) – Ve změnu úhradové vyhlášky pro příští rok už protestující lékaři nevěří. Chtějí ale, aby nová Sněmovna do konce roku zastavila povinnost elektronických receptů. V rozhovoru s ČTK to řekl za Koalici soukromých lékařů, která sdružuje praktiky, dětské lékaře a ambulantní specialisty, Petr Šonka. Asi 7000 lékařů dnes na protest nechalo zavřené ordinace. Celkem je těchto specializací asi 24.500, část ale pracuje v nemocnicích, a protest se jich netýká.

Protestující věří, že eRecepty od ledna povinné nebudou. „Spoléháme na novou Sněmovnu a také na to, že ministr zdravotnictví má v rukou úhradovou vyhlášku, která lze napsat tak, aby nebyl eRecept povinný a uměla by vyřešit období než se zákon upraví,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů. Ve změnu úhradové vyhlášky na příští rok už nevěří, bude se jednat až o té na rok 2019. „Než o jednorázovou změnu nám jde o to, aby se přijaly mechanismy k spravedlivějšímu rozdělování peněz,“ doplnil.

Dnešní protesty Šonka hodnotí jako úspěšné, přestože ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) odmítl hledat peníze na zvýšení jejich příjmů. „Naším cílem nebylo ještě měnit úhradovou vyhlášku. Chtěli jsme před volbami upozornit na to, že je tu primární sektor, o jehož problémech se nemluví, přestože na ně už léta upozorňujeme,“ uvedl Šonka. Zásadní do budoucna bude stárnutí populace a spolu s ní i stárnutí lékařů, zejména právě praktických a dětských. Jejich průměrný věk je kolem 55 let, v roce 2020 jich bude podle koalice chybět v ambulancích až 800.

Přestože všichni obyvatelé platí jednu zdravotní daň, neboli zdravotní pojištění ve výši 13,5 procenta, je podle Šonky iluzorní si myslet, že všichni mají stejný přístup ke zdravotní péči. Proto praktici odmítají, aby většina meziročního růstu úhrad směřovala do fakultních nemocnic.

„Principiálně se babička někde na vesnici v Podkrkonoší nejspíš nikdy nedostane do fakultní nemocnice, ale potřebuje svého praktického lékaře, svého ambulantního specialistu a nějakou okresní nemoci, kam si půjde lehnout, až jí bude opravdu zle,“ řekl Šonka. Je proto podle něj potřeba stabilizovat základní síť.

Lékaři protestovali i minulé úterý. Ordinace měli otevřené, pacienty ale přijímali s černými páskami na rukou a letáčky v čekárnách. Ve Žlebech na Kutnohorsku symbolicky „pohřbili“ jedinou místní ordinaci, kterou tam praktický lékař uzavřel. „Původně jsme tím chtěli skončit. Ministr ale v úhradové vyhlášce nedodržel ani to málo, co nám jeho předchůdce slíbil. Ještě řekl, že nepracujeme, takže jsme přístup přehodnotili a ordinace zavřeli,“ dodal.

Podle Ludvíka za posledních 10 let protestovali lékaři desetkrát. „Není dobře, když se ve zdravotnictví stávkuje, protože vždycky, kdo to odnese, je pacient. V této situaci není důvod si brát pacienty jako rukojmí,“ řekl na dnešní tiskové konferenci. Pacienti to podle Šonky prý ale většinou pochopili.

Vanda Králová mal