Ve většině přírodních koupališť v Praze je voda vhodná ke koupání

Praha 12. července (ČTK) – Voda ve většině přírodních koupališť v Praze je vhodná ke koupání. Situace se od posledního měření na konci června zlepšila. Pouze v Hostivaři jsou stále sinice, zjistili hygienici při kontrole, kterou provedli 8. července. Hodnocení kvality vody zveřejňují každých 14 dní na svém webu.

Koupání je povoleno ve všech šesti přírodních koupalištích, které Hygienická stanice hlavního města Prahy pravidelně sleduje. V Hostivaři by měli být obezřetní jen lidé s citlivou pokožkou. Zjištěné sinice totiž obsahují látky, které u nich mohou vyvolat alergickou reakci.

O stupeň lepší hodnocení oproti poslednímu měření dostalo koupaliště Lhotka. V polovině června tam byla voda zakalená. Další kontrolu na místě hygienici provedli 1. července, kdy už byla voda zcela bez problémů. Ve Lhotce je návštěvníkům k dispozici jezero s rozlohou přes 5000 metrů čtverečních. Čistí se biologicky, tedy bez jakékoliv chemie, pomocí vodních rostlin a filtrů.

Na konci června byla zakalená také voda ve Džbánu. I tam si ale nyní známku polepšila na nejvyšší možnou. Vodní nádrž Džbán je vybudována na Litovickém potoce ve Vokovicích v Praze 6.

Od začátku sezony je vynikající kvalita vody v koupališti s přírodním čištěním v Radotíně, motolském rybníce a v koupališti Divoká Šárka.

Víkendové počasí, podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu, k vodě příliš lákat nebude. V sobotu se mají teploty v Praze přes den pohybovat kolem 20 stupňů, hlášen je déšť. Pršet bude také v neděli, kdy se ale o dva stupně oteplí a ukáže se i slunce.