Ve třech nemocnicích Pardubického kraje pomáhají hasiči

Pardubice 1. března (ČTK) – V nemocnicích Pardubického kraje začalo zdravotníkům pomáhat 26 krajských hasičů. Mají na starosti například polohování postelí nebo převážení pacientů, uvedla dnes mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Větší část nemocnic v kraji má kvůli epidemii koronaviru téměř zaplněná lůžka včetně lůžek intenzivní péče.

„Pokud to bude potřeba, hasiči se do nemocnic přestěhují na celý měsíc. Sloužit budou nepřetržitě, i v noci,“ řekla ČTK Horáková. Hasiči působí ve třech nemocnicích, které nejvíce potřebují jejich pomoc, v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Například v pardubické jich je 16.

Bezpečnostní rada Pardubického kraje minulé úterý pověřila představenstvo svých nemocnic, aby při kritickém vyčerpání lůžek vyhlásilo stav hromadného postižení osob. V praxi to znamená, že by nemocnice mohly postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. V takovém případě se zdravotníci nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se budou moci lékaři soustředit v první řadě na záchranu životů.

V pěti krajských nemocnicích je hospitalizováno s covidem 484 lidí, z toho 68 vyžaduje intenzivní péči. Minulé úterý bylo těchto pacientů 422, 63 na lůžkách intenzivní péče. „Je téměř zázrak, že jsme zatím nemuseli řešit kapacitní překlady mimo kraj. Počty pacientů neustále rostou a nemocnice fungují skutečně na hraně svých momentálních možností,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová. Pokud to dovolují provozní možnosti, otvírají se další stanice pro pacienty s koronavirem, naposledy minulý týden v Chrudimi, případně se v nich přidávají lůžka.

Nemocnice trpí také nedostatkem personálu, výpadek dosahuje 15 až 20 procent, a to i kvůli jiným chorobám než covid-19. Už před časem nemocnice zastavily neakutní zákroky.

V Pardubickém kraji testy v neděli prokázaly 304 nových případů nákazy koronavirem. Ve srovnání s minulou nedělí bylo nově nakažených o 82 víc. Od začátku pandemie se prokazatelně nakazilo 68.979 lidí, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví.

Aktuálně je v kraji nemocných 8925 lidí, vyléčilo se 59.153 osob. Zemřelých a covidem je od počátku epidemie 901. Nejvíc lidí se dosud nakazilo na Pardubicku, téměř 22.000 osob. Nejméně jich bylo na Svitavsku, okolo 11.500 lidí.