Válek: Antibiotika v ČR budou chybět do poloviny května, pak pomůže i počasí

Autor: Redakce | Aktuálně | 28. 4. 2023

„Problém je, že vypadl běžný penicilin, protože ho výrobce nedodal dostatečné množství,“ řekl Válek. S jeho výrobcem, který má prakticky monopol, se podle něj státu nedaří dohodnout. Při výpadku základního léku tak lékaři předepisují jiná antibiotika, kterých se potom také nedostává. Distributoři je dovážejí i ze zahraničí, už dovezli přes 140.000 balení. „Daří se nám získávat antibiotika, která jsou více širokospektrá,“ dodal Válek.

Za celý rok jsou v Česku předepsány miliony balení antibiotik, loni za první čtvrtletí jich bylo 2,3 milionu. Válek v únoru uvedl, že v prvních pěti týdnech letošního roku byla poptávka u tablet vyšší asi o polovinu, u antibiotických sirupů o 140 procent.

Výpadky léků z výrobních důvodů jsou poměrně běžné, lékaři a lékárníci se ale shodují, že situaci srovnatelnou se současnou nepamatují. „Situace se začala zlepšovat. A já jsem si jistý, že do poloviny května by měla být v pořádku jednak proto, že se zlepšuje počasí, a jednak proto, že se nám aspoň u části podařilo obnovit dovozy alespoň u některých výrobců,“ dodal Válek.

Farmaceutické firmy chce ministr do budoucna za nedodávání léků postihovat. „Domnívám se, že musí nést daleko větší míru odpovědnosti za to, že jsou schopni realizovat dodávky v takovém množství, jaké potřebují občané dané země,“ řekl.

Změnit to má podle něj novela zákona o léčivech, kterou chce ministerstvo v květnu předložit vládě a v červnu Sněmovně. Dává povinnost výrobcům držet měsíční až dvouměsíční zásobu léků, lékárnám pak úřady informovat o svých zásobách a rizicích nedostatku nějakého léku.

van rdo