Vakcín proti klíšťové encefalitidě je dostatek

Praha, 13. května 2019 (GSK)

Vakcín proti klíšťové encefalitidě je v Česku dostatek jak pro děti, tak pro dospělé. Pokud váš ošetřující lékař aktuálně nemá vakcínu dostupnou, jedná se zpravidla o velmi krátké přechodné období způsobené vyšším zájmem lidí o očkování. Nové dávky vakcíny jsou lékařům na základě jejich poptávky dodávány pravidelně. V očkovacích centrech je vakcín dostatek.

"S přicházejícím obdobím klíšťat roste zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě. Společnost GSK je na tuto skutečnost připravena, očkovacích látek máme dostatek pro celou sezonu," uvedla Miriam Kejzlarová z GSK. Lokální výpadky podle ní mohou souviset s rostoucí poptávkou po očkování způsobenou vysokým výskytem klíšťat po mírné zimě. Druhým důvodem je také epidemie spalniček, která u veřejnosti zvýšila zájem o očkování jako takové.

Základní očkovací schéma vakcíny proti klíšťové encefalitidě je přednostně podáváno v chladnějších měsících, aby byla zajištěna ochrana v rizikovém období (jaro/léto). Očkovat lze ale v průběhu celého roku.

 

Encepur pro děti a Encepur pro dospělé jsou inaktivované vakcíny proti klíšťové encefalitidě. Jedná se o registrované léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Vakcíny nejsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Očkování provádí lékař, vakcína se aplikuje do svalu formou injekce (obvykle do stehna nebo horní části paže). Před použitím si předem pečlivě prostudujte příbalovou informaci dostupnou též na www.gskkompendium.cz. Aplikace vakcíny může být spojena s nežádoucími účinky, které jsou popsány v příbalovém letáku přípravku. O očkování se poraďte s lékařem. Případné nežádoucí účinky, prosím, nahlaste na cz.safety@gsk.com. Vakcinační akce č. j.: MZDR 49533/2018-7/OVZ je schválena Ministerstvem zdravotnictví ČR.