V Ústí trvá epidemie žloutenky, lékaři očkují stovky lidí

Ústí nad Labem 13. října (ČTK) – V Ústí nad Labem onemocnělo žloutenkou typu A za poslední týden dalších 13 lidí, stále tak v krajském městě trvá epidemie. ČTK to dnes řekl Josef Trmal z Krajské hygienické stanice (KHS). Od února už lékaři ve městě evidují 157 případů takzvané nemoci špinavých rukou. Infekce se dostala i do škol a školek. Hygienici stovky lidí, kteří s nemocnými přišli do kontaktu, očkují. Své úředníky nechala dnes očkovat také radnice ústeckého obvodu Neštěmice.

Podle Trmala pochází drtivá většina nemocných ze sociálně slabých poměrů. „Za poslední týden máme 13 nových případů. Lokality jsou stále stejné, tedy Mojžíř a Krásné Březno. V rámci epidemie jsme se dostali ke 157 osobám,“ uvedl Trmal. Drtivá většina nemocných je z prostředí s nízkým hygienickým standardem, vyplývá z dat hygienické stanice.

Hygienici postupně vyhledávají všechny, kteří s nemocnými přišli do kontaktu, aby mohli podstoupit očkování. Peníze na očkovací vakcíny uvolnilo ministerstvo zdravotnictví. „Očkují se kontakty v okolí nemocných, především ve školách a školkách. Rozhodně jsou to stovky lidí. Jen tento týden jsem podepisoval přes 200 oznámení,“ doplnil Trmal.

Mezi nemocnými je i jeden úředník úřadu ústeckého obvodu Neštěmice. Radnice proto nechala dnes další zaměstnance na své náklady očkovat. „Nabídli jsme očkování všem zaměstnancům. Někteří očkovaní byli, některým to nedovolil zdravotní stav. Zájem mělo asi 20 zaměstnanců. Řada z nich se do kontaktu s nemocí může dostat, ať již jde o oddělení přestupků či podatelnu,“ řekla ČTK starostka Neštěmic Yveta Tomková (Vaše Ústí).

Epidemie v krajském městě začala v únoru. Dosud se žloutenka objevila v několika ústeckých mateřských a základních školách, které jsou příspěvkovými organizacemi města. Zařízení se podle náměstka primátorky Jiřího Madara (UFO) řídí doporučením hygieniků. „Jedná se zejména o dodržování hygienických postupů a dezinfekčních opatření. Není zmíněno očkování. Školy jsou samostatné subjekty a záleží na vedení školy, zda se rozhodně očkovat zaměstnance. Pokud by zazněl požadavek ředitele školy vůči zřizovateli, neprodleně by to bylo řešeno,“ uvedl Madar.

I když je nemoc převážně vázaná na sociálně slabé a obyvatele vyloučených lokalit, zhruba čtvrtina nemocných se nakazí náhodou. „Jsou to lidé z majoritní společnosti, kteří se nakazí náhodně, ani nevíme kde. Může to být ve veřejných prostorech, ať již jsou to dopravní prostředky nebo nějaké obchody,“ řekl ČTK už dříve primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý. I kvůli možnému přenosu v MHD ústecký dopravní podnik podle ředitele Libora Turka rozdá řidičům hygienické gely na ruce, na infekci společnost upozornila i úklidovou firmu.

Na opatření kvůli žloutence město nezapomíná ani při volbách. „Ve všech volebních místnostech budou k dispozici hygienické ubrousku jak pro komisaře, tak pro veřejnost“ řekl ČTK místostarosta centrálního obvodu Karel Karika (PRO!Ústí).

V Ústeckém kraji se hepatitida letos objevila ve větší míře také na Děčínsku nebo v Litoměřicích.

Tereza Malecká dr