V Ústeckém kraji zavedou seniorské obálky, pomohou záchranářům

Ústí nad Labem 14. března (ČTK) – Projekt seniorských obálek, který se postupně zavádí v Česku, se rozšíří do Ústeckého kraje. Senioři v něm mohou dobrovolně vyplnit své osobní údaje, kontakty, onemocnění a léky, což usnadní záchranářům v prvních minutách péči o ně. Od ledna kraj odzkoušel projekt na Litoměřicku. Zájem byl tak velký, že Ústecký kraj nebude čekat na jeho vyhodnocení a rozšíří ho do celého kraje. Na tiskové konferenci to dnes řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

„Seniorská obálka je určena hlavně pro ty, kteří žijí osamoceně. Když obálku vyplní a přijede k nim záchranná služba, může jim to zachránit život,“ řekl ČTK ústecký hejtman Bubeníček. Senioři do obálky napíšou hlavně jaké berou léky, s jakými nemocemi se léčí a zda nejsou alergičtí. „To nám pomůže v prvních chvílích při péče o ně,“ řekl mluvčí Krajské záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Vyplnění je dobrovolné, pomoci s tím mohou seniorům jak příbuzní, tak i praktičtí lékaři.

Údaje jsou rozděleny do tří kategorií jako na semaforu, aby tomu senioři dobře rozuměli. Červená barva znamená, že mají vyplnit důležité údaje, žlutě jsou označeny doporučené údaje a zeleně data, která jsou méně závažná. „Velice důležité je, aby byla seniorská obálka vyplněna správně, aby tam byly aktuální choroby a aktuální léky. Musí být viditelně umístěná na lednici nebo na dveřích od bytu,“ upozornil mluvčí záchranářů.

Informace o projektu najdou senioři přímo na letácích, jež k tomu Ústecký kraj vydal, nebo na jeho webových stránkách www.kr-ustecky.cz. „K projektu budou moc přistupovat i samosprávy a využít I.C.E. karty pro své seniory,“ upřesnila mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Seniorská obálka se postupně šíří po celé České republice. Vloni v létě ji zavedl například Jihomoravský kraj, funguje v Královéhradeckém kraji nebo Praze.

Barbora Silná gcm