V USA experimentují s transplantacemi mezi osobami s virem HIV

New York 28. března (ČTK) – Chirurgové v americkém Baltimoru provedli první transplantaci ledvin od živého dárce nakaženého HIV příjemci infikovanému stejným virem. Napsala to dnes agentura AP, která zákrok označila za dlouho očekávaný milník v medicíně. Díky němu bude možné pomoci většímu počtu čekatelů na náhradní orgán a seznamy potřebných pacientů se zkrátí.

Dárcem byla pětatřicetiletá Nina Martinezová z Atlanty, která v univerzitní nemocnici Johnse Hopkinse darovala ledvinu pacientovi, který je rovněž nositelem viru HIV. Lékaři podle AP začali experimentovat s přenosem orgánů mezi osobami infikovanými virem HIV teprve nedávno, dosud ale šlo vždy o mrtvého dárce.

Podle expertů je načase přistoupit k dárcovství orgánů od živých osob infikovaných virem HIV, protože moderní léčebné prostředky méně ohrožují zdravou ledvinu, která dárci zůstává. Jak dárkyně, tak i transplantovaný pacient, kterým byl nejmenovaný cizinec, jsou po zákroku v baltimorské nemocnici v pořádku.

„Je to nemoc, která byla dříve považována za rozsudek smrti a která je teď natolik pod kontrolou, že dovoluje postiženým zachránit jiné,“ komentoval operaci chirurg Dorry Segev, který se zasadil o zrušení letitého nařízení, jež v USA zakazovalo transplantace orgánů mezi lidmi s virem HIV.

V USA neexistuje statistika, z níž by bylo možné vyčíst počet lidí infikovaných virem mezi 113.000 osobami čekajícími na transplantaci. Od zdravých lidí mohou infikovaní dostávat orgány pochopitelně bez omezení. Teprve nedávno ale díky experimentům v Jihoafrické republice začali lékaři transplantovat orgány nakaženým lidem od mrtvých dárců, kteří byli rovněž nositeli viru. V USA bylo od roku 2016 takových transplantací ledvin a jater v rámci výzkumné studie provedeno víc než sto.

Výzkum měl ukázat, jak organismus přijme orgán z těla nakaženého jiným kmenem viru, než je kmen příjemce. Žádné problémy se nevyskytly. Přenos ledvin mezi živým dárcem a živým příjemcem, kdy oba jsou nositeli viru, se dnes v Baltimoru uskutečnil poprvé. Vědci se původně obávali, že ledvinu, která v dárcově těle zůstane, mohou poškodit léky, které nositel musí brát. Moderní léky jsou ale účinnější a šetrnější a riziko není tak velké, řekl novinářům chirurg Segev.

jas hej