V Třinci dýchaly za pacienta s covidem přes 40 dní přístroje

„Pan Palla byl na ECMO pro špatný stav napojen bezprostředně po přijetí. Bez jeho zavedení by pravděpodobně přežití onemocnění nebylo možné. Po stabilizaci napojením ECMO podpory u pacienta dále pokračovala komplexní léčba covid onemocnění, včetně umělé plicní ventilace a umělého spánku. V průběhu hospitalizace jsme dále byli nuceni průběžně bojovat s opakovanou infekcí různých orgánů, což se nám naštěstí povedlo dobře zvládnout,“ uvedl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice Roman Hanák.

Pan Palla přiznal, že měl strach, ale důvěřoval lékařům. Obrovské obavy zažívala i jeho rodina. Návštěvy nemocnic navíc byly kvůli epidemické situaci zakázány, a tak manželka s dcerou mohly léčbu sledovat jen na dálku. Po listopadovém převozu do Třince se poprvé mohli znovu vidět až 5. ledna. „Tatínek byl v třinecké nemocnici úplně sám. Než ho intubovali ve Vyškově, slíbil mamce, že se probudí, že nás tady nenechá. Tušil, že situace je vážná. Říká, že takovou bolest jako při dušení nikdy nezažil. Byly to nejhorší chvíle našich životů,“ uvedla šestatřicetiletá dcera Veronika Vejmolová.

Palla dnes novinářům řekl, že když mu lékaři oznámili, že ho budou moci od ECMO přístroje odpojit, byl to „perfektní pocit“. Přestože zpočátku si řadu věcí nepamatoval, postupně si na většinu dokázal vzpomenout. V současnosti je sice stále na nemocenské, ale rád by se brzy vrátil do práce. S dýcháním nemá žádné obtíže, ale stále ho trápí například bolesti končetin. „Cítím se úplně perfektně, snažím se všechno hodit za hlavu,“ uvedl Palla. Třineckou nemocnici opustil 5. února a několik následujících dní se ještě doléčoval ve Vyškově. Dodal, že se hlavně snaží zůstat optimistický. Podle primáře Hanáka je to nejlepší cesta k úplnému uzdravení.

Hanák uvedl, že pandemie znamenala nové zkušenosti nejen v oblasti medicíny, ale i pro celou společnost. „Důležitou zkušeností je pro mne to, že nás toto období přes tu všechnu vyčerpávající práci semklo, ještě více naučilo pokoře, vážit si práce spolupracovníků, a ukázalo se, jak neocenitelnou je týmová spolupráce,“ řekl primář.

V současné době má třinecká nemocnice šest ECMO přístrojů a v případě potřeby je jejich počet možné navýšit. Během pandemie na nich měli připojeno celkem 13 pacientů s covidem-19, jeden z nich byl napojený dokonce 63 dnů.