V rybníku Rosnička na Svitavsku se lidé opět koupou

Pardubice 13. června (ČTK) – Voda v přírodních koupalištích v Pardubickém kraji je zatím čistá. Podle posledních odběrů vzorků hygienici zjistili mírné znečištění jen v rybníku Rosnička na Svitavsku. Minulý rok tam kvůli velkému rozšíření sinic zakázali koupání již v polovině června. Svitavská radnice se snaží pomocí vodních rostlin, vyčištění koryta, provzdušňovacího zařízení a nasazením probiotických bakterií oblíbené rekreační místo vyčistit. Rekreanti už rybník navštěvují, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí svitavské radnice Marek Antoš.

„Nahrál nám průběh května, počasí nám pomohlo. Naše opatření zatím nemohla mít takový účinek, než se zapojí vegetace, bude to chvilku trvat. Bakterie začneme aplikovat přespříští týden, rozhodnutí krajského úřadu jsme získali teprve minulý pátek,“ uvedl Antoš.

Bez obav je možné se koupat v přehradách Seč na Chrudimsku a Pastviny na Orlickoústecku. Čisté jsou písníky Březhrad a Mělice na Pardubicku, nádrž Konopáč na Chrudimsku a Březina na Svitavsku i rybníky Hluboký na Pardubicku a Dlouhý na Orlickoústecku.