V Rusku jsme našli takřka 1500 mutací koronaviru, řekla politička

Moskva 15. ledna (ČTK) – V Rusku dosud objevili skoro 1500 mutací koronaviru. Uvedla to dnes šéfka úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor Anna Popovová na ekonomickém fóru. Dodala, že koronavirus se podle ní stane sezónní infekcí jako chřipka. Jak nebezpečné nebo závažné jsou mutace viru SARS-CoV-2 zachycené v Rusku, nebylo z jejího vyjádření, které citují ruské agentury, zřejmé. Tiskový odbor úřadu později sdělil, že mutace zaznamenané v Rusku významně neovlivňují průběh onemocnění.

Server Kommersant zároveň napsal, že Rospotrebnadzor už dříve prohlásil, že v Rusku zaznamenané mutace „zasahují pouze 0,1% genomu viru“ a nemají tudíž vliv na diagnostiku nebo očkování.

„Je to vážné téma, my se mu samozřejmě věnujeme. K dnešnímu dni jsme našli už skoro 1500 mutací (koronaviru),“ sdělila Popovová během dvoudenního ekonomického fóra, které je pojmenované po někdejším reformním premiérovi Jegoru Gajdarovi. Dle uvedla, že sibiřské středisko Vektor zkoumá všechny kmeny viru, které se vyskytují na území Ruské federace.

Kromě toho saratovský institut Mikrob analyzuje dostupné informace o mutacích koronaviru, které se vyskytly v dalších zemích. „Vše analyzujeme, vidíme. A ty změny, o kterých se tak hodně mluví v mnoha zemích, zejména evropských, které mají těsné vztahy s Británií, byly vidět už v září. První nálezy s analogickými nebo velmi podobnými změnami se objevily už v červnu,“ nechala se slyšet šéfka úřadu podle agentury Interfax.

Ta dnes zároveň napsala, že jeden člověk infikovaný takzvanou britskou mutací koronaviru, kterého v Rusku odhalily testy, se už uzdravil a nikoho dalšího prý neinfikoval. Mutace, poprvé zachycená v Británii, je výrazně nakažlivější.

Popová podle agentury TASS rovněž prohlásila, že se nejspíše nepodaří zcela zastavit šíření infekce, koronavirus ve světě zůstane a stane se z něj sezónní záležitost jako dnes chřipka.

Ruský operativní štáb dnes oznámil dalších 24.715 potvrzených případů infekce za poslední den a 555 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Celkem se tak od vypuknutí pandemie nakazilo v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel více než 3,5 milionu lidí, z nichž 64.495 zemřelo. Zotavilo se dosud přes 2,9 milionu infikovaných. Statistický úřad nicméně udává přibližně třikrát vyšší počet obětí covidu-19 než operativní štáb. Vláda tento rozpor vysvětluje tím, že štáb uvádí jen počet úmrtí pacientů s pozitivním testem na koronavirus, zatímco statistiky zahrnují i případy, kdy nákazu odhalí až pitva.