V pražské městské nemocnici je centrum pro pacienty s postcovidovými obtížemi

Nemocnice, která sídlí ve Vysočanech a je jediným zdravotnickým lůžkovým zařízením hlavního města, má za sebou asi rok a půl trvající rekonstrukci interiérů a vybavení. „Můžeme toho teď využít pro rozvoj péče, chceme také reagovat na aktuální situaci v souvislosti s pandemií covidu,“ řekla novinářům radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Zařízení se v současnosti věnuje především péči o lidi, kteří prodělali vážné onemocnění nebo měli vážný úraz a po pobytu v nemocnici se nedokážou vrátit do domácího prostředí. V minulých měsících nemocnice pečovala i o několik pacientů po vážném průběhu covidu-19. Nyní se chce zaměřit i na ty, kteří se po nemoci sice vrátili do běžného života, mají ale přetrvávající obtíže.

Někteří lidé, kteří prodělali covid-19, mají i několik měsíců poté problémy s dýcháním, trpí extrémní únavou, bolestmi svalů, kloubů či hlavy, mají výpadky paměti a poruchy soustředění. U některých přetrvává ztráta čichu a chuti nebo mají potíže se spaním. Ti se mohou od pátku 3. září objednat na vyšetření do postcovidového centra městské nemocnice, kontakty by měly být zveřejněny na webu.

Přístavby Kardiologie

Praha také v příštích letech chystá dvoupatrovou nástavbu nemocnice, v které by bylo dalších 64 lůžek. Nová oddělení by se podle ředitelky nemocnice Evy Vyšatové měla zaměřit na péči o kardiologické pacienty a paliativní péči. Nyní má nemocnice 160 lůžek, aktuálně je podle ředitelky obsazeno 91 z nich.

Speciální centra pro pacienty se zdravotními problémy po covidu již nějakou dobu fungují při nemocnicích ve Středočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V Plzeňském kraji ho pro seniory, kteří prodělali covid, počátkem roku zřídil Domov Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku, aby pomohl přetíženým zaměstnancům zdravotnických zařízení. V ostatních regionech se o ty, kteří se potýkají s potížemi po koronaviru, starají odborníci na plicních či interních odděleních, ve specializovaných ambulancích, poradnách nebo léčebnách. Léčbu a rehabilitaci po covidu poskytují také lázně.