V Praze začala fungovat nová farmaceutická laboratoř

Praha 21. září (ČTK) – V pražské Libni začala fungovat laboratoř společnosti ALS zaměřená na farmaceutický průmysl. ČTK to dnes řekl generální ředitel ALS, Food & Pharmaceutical Services pro střední a východní Evropu Marek Jiříček. Podle něj jde o jednu z největších komerčních farmaceutických laboratoří v regionu.

„Když vezmu jenom náklady na vybudování, stavební úpravy, technologie a přestěhování a nebudu do toho počítat částky, které jsme investovali do přístrojového vybavení, tak se bavíme o částce kolem deseti milionů korun,“ uvedl. Do přístrojů a jejich vybavení podle něj firma investuje kontinuálně, v Česku zhruba 50 milionů Kč ročně.

V laboratoři se budou chemicky a fyzikálně testovat léčiva a farmaceutické materiály. Firma už dříve uvedla, že novou laboratoří reaguje na zvyšující se poptávku po těchto testech a stále přísnější požadavky na kvalitu jejich provedení.

Kromě této laboratoře provozuje ALS v Česku další tři. Jedna z nich je v sousedství té nové. Podle Jiřička má rozlohu zhruba 5000 metrů čtverečních a zaměřuje se na potravinové a enviromentální analýzy. Další laboratoře firma provozuje v České Lípě a Pardubicích.

Jiříček uvedl, že firma celkem zpracovává v ČR asi 350.000 až 400.000 vzorků ročně, z toho farmaceutických testů dosud bylo zhruba 10.000. „S otevřením nové laboratoře jsme si navýšili stávající farmaceutickou kapacitu, do budoucna se budeme snažit ji naplňovat na trojnásobek až čtyřnásobek,“ podotkl.

Nová laboratoř podle něj nebude obsluhovat pouze zakázky z Česka, ale také z dalších evropských států. „Máme zákazníky na Slovensku, v Polsku, v Německu, ve Švýcarsku nebo Izraeli,“ dodal.

ALS Czech Republic vznikla v roce 2006 sloučením společností Ecochem a ALS Czech Republic. Je součástí nadnárodního seskupení ALS Laboratory group. Skupina ALS Limited má více než 350 poboček v 65 zemích světa. Je jedním z největších poskytovatelů laboratorních analytických služeb na světě.

rdo jw