V Písecké nemocnici se loni narodilo nejvíce dětí za 29 let

České Budějovice 3. ledna (ČTK) – V písecké nemocnici se loni narodilo 993 dětí, což je nejvíce za posledních 29 let. Naopak v českobudějovické nemocnici přišlo v roce 2019 na svět nejméně novorozeňat za poslední čtyři roky. Narodilo se zde 2457 dětí. Vyplývá to z dat písecké nemocnice a českobudějovického magistrátu.

V Písku se loni nejvíce dětí narodilo v červnu, bylo jich 91. „Zajímavostí je, že jedna rodička rodila v roce 2019 dvakrát. Jednou v lednu a podruhé v prosinci,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení písecké nemocnice Michal Turek. Nejmenší dítě, které zde loni přišlo na svět, vážilo 1230 gramů. Nejtěžší mělo 4900 gramů.

Podle statistiky v Písku rodilo 42 procent žen z jiných okresů. Turek uvedl, že taková bilance není v jiných nemocnicích obvyklá. „Svědčí to o tom, že ženy chtějí rodit v naší nemocnici raději než v té, která je pro ně místně příslušná. Rodičky vyhledávají naši porodnici zejména pro lidský a profesionální přístup s důrazem na splnitelná individuální přání. Je zde možné rodit spontánně i některá miminka koncem pánevním. V loňském roce se podařilo snížit procento císařských řezů,“ uvedl primář.

V českobudějovické nemocnici se méně dětí než loni naposledy narodilo v roce 2015. Tehdy přišlo na svět 2395 novorozeňat. Každoročně se v Jihočeském kraji narodí v průměru kolem 6700 dětí.

rek dr