V Ománu zjistili u několika pacientů s covidem-19 nebezpečnou mukormykózu

Organismy, které způsobují mukormykózu, jsou v půdě nebo tlející hmotě. Nemoc ohrožuje především těžce nemocné pacienty, do organismu se dostává vdechnutím, požitím nebo kontaminací ran. Houby pronikají do velkých cév, vznikají tromby a nedokrevnost. Projevuje se zánětem nosních dutin, očnicové pojivové tkáně a může napadnout i mozek.

Ománské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že byla mukormykóza diagnostikována u tří pacientů. V Ománu tato informace vyvolala znepokojení, protože tam nyní rychle přibývá nově nakažených koronavirem, zejména variantami zjištěnými poprvé v Indii, Británii a Jihoafrické republice.

V pětimilionové zemi se od začátku epidemie nakazilo více než 236.000 lidí a zemřelo přes 2500 pacientů. V květnu se ale počty nových případů ztrojnásobily a nemocnice jsou na hraně svých kapacit.

Případy mukormykózy vyvolávají znepokojení v Indii, objevily se však i v Egyptě a dalších zemích. Nemocí, s níž se pojí 50procentní úmrtnost, trpí zejména pacienti s oslabeným imunitním systém a přídatným onemocněním, zejména diabetici. Spojuje se také s některými léky používanými proti koronaviru, například steroidy.