V Německu se poprvé potvrdila nákaza africkým morem prasat

Berlín 10. září (ČTK) – V Německu se poprvé potvrdila nákaza africkým morem prasat. Nemoc se objevila u zdechliny divočáka ve spolkové zemi Braniborsko nedaleko hranic s Polskem, uvedla dnes podle agentury DPA německá ministryně zemědělství Julie Klöcknerová. Onemocnění zabíjí divoká i domácí prasata, pro lidi nebezpečné není.

Podezřelá zdechlina divočáka se našla v okrese Spree-Neisse, který hraničí s Polskem a obklopuje braniborské město Chotěbuz. O jejím nálezu informovalo německé ministerstvo zemědělství už ve středu. Dnes testy potvrdily, že jde o první případ úhynu kvůli africkému moru prasat v Německu.

Ministryně Klöcknerová dnes řekla, že jsou úřady na výskyt prasečího moru připraveny a přijmou opatření, aby zabránily jeho šíření. Podle DPA nyní hrozí, že Německo nebude moci vyvážet vepřové maso mimo Evropskou unii, například do Asie.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění. Vakcína neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se usmrtit.

Nákaza se už dříve vyskytla v zemích střední a východní Evropy. V České republice v roce 2017 zasáhla Zlínsko. Od loňského dubna je ale Česko oficiálně zemí bez prasečího moru. V létě se nemoc objevila opět na Slovensku, mnoho případů letos zaznamenaly také Polsko či Maďarsko.

Německo se dlouhodobě obávalo zavlečení nemoci, mimo jiné kvůli svým velkochovům prasat. Spolkové země Braniborsko a Sasko kvůli tomu na hranicích s Polskem postavily ploty tvořené elektrickými ohradníky a pachovými odpuzovači. Podobný plot na hranici s Německem postavilo už dříve také Dánsko.

jrm spr