V Mladé Boleslavi se otevřel domov pro lidi s autismem

Klientům, kteří nastoupí do domova, je podle Jiránkové v průměru 30 let. Každý bude mít svůj pokoj. „Bereme opravdu ty, kteří dělají v zařízeních, kde jsou umístěni, nebo rodinám doma problém. Jsou to klienti, kteří nekomunikují a jejich reakce je někdy nevyzpytatelná. Většinou přerostou přes pubertu a pak už si s nimi nikdo neví rady,“ uvedla Jiránková.

 

Náklady na rekonstrukci domu v Havlíčkově ulici vyšly na 22 milionů korun a uhradil je kraj ve spolupráci s městem, které využilo dotace z EU. Kromě pěti míst je v domově i jedno krizové lůžko pro lidi s autismem, kteří se náhle ocitnou bez pečující osoby.

 

Zájemci o umístění do domova si musejí podat žádost, dostanou se do pořadníku a následuje sociální šetření. Podle Jiránkové je nyní pořadník naplněný, zájemců o umístění je trojnásobně více, než jaké jsou kapacitní možnosti. Centrum 83 připravuje rekonstrukci dalších prostor, kde má vzniknout domácnost pro dalších šest klientů. Tyto prostory se mají otevřít v příštím roce.

 

Lidé s autismem bývají citliví na smyslové podněty, v novém zařízení je na to pamatováno. Výhled do rušné ulice zakrývá mléčná fólie, okna jsou kvůli bezpečí klientů bez klik a topení je umístěno v podlaze. „Každý klient má vlastní pokoj, aby měl klid,“ dodala Jiránková.