V misích Lékařů bez hranic loni působilo 33 lidí z ČR a Slovenska

Praha 25. června (ČTK) – V misích mezinárodní organizace Lékaři bez hranic v krizových oblastech působilo loni 33 lidí z Česka a Slovenska. Pomáhali ve dvou desítkách zemí. Nejčastěji čeští zdravotníci a zdravotnice vyjížděli do Jemenu, Iráku či Demokratické republiky Kongo. Loňské výsledky dnes na tiskové konferenci představili zástupci české pobočky Lékařů bez hranic. Upozorňují na nedostatek léků v krizových regionech i na rostoucí odolnost vůči antibiotikům.

„Prostředky, které se investují do výzkumu a vývoje léků, nestoupají. Dokonce klesají. Farmaceutický průmysl investuje víc do marketingu než do nových léků. Všichni mluví o tom, že výzkum je drahý. Nikdy jsme ale neslyšeli, kolik stojí,“ uvedl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber. Podle něj se společnosti soustřeďují spíš na preparáty, které slibují rychlý zisk. Léčiva na choroby, které postihují miliony lidí, vznikají pomalu. Léky na tuberkulózu chyběly šest desetiletí, opomíjejí se tropické nemoci i odolnost vůči antibiotikům, dodal Gruber.

Organizace se už dvacet let snaží svou kampaní přispět k větší dostupnosti léků a ke snížení jejich ceny. K pacientům v chudých a krizových částech světa se totiž preparáty nedostanou. Díky tlaku se podařilo za dvě desetiletí výrazně srazit cenu léčiv na vir HIV, podotkl Gruber. Zatímco v roce 2000 stála léčba jednoho člověka antiretrovirotiky víc než 10.000 dolarů, dnes se dají pořídit za sto dolarů.

Podle Grubera Lékaři bez hranic čelí často obviněním, že jsou příliš levicoví a chtěli by vše zdarma. „Nechceme charitu, ale změnu,“ uvedl šéf české kanceláře.

Podle farmaceuta Dušana Jasovského, který se podílí na kampani za větší dostupnost léků, velký problém v rozvinutých i rozvojových zemích představuje rostoucí odolnost vůči antibiotikům. „Je to otázka udržitelného rozvoje. Výzkum antibiotik v posledních 30 letech přitom upadá. Je velmi náročné nová vyvíjet, je pro farmaceutický průmysl nerentabilní do vědy a výzkumu investovat. Společnost se proto vyskytuje v situaci, že existují bakterie, které neumíme antibiotiky léčit. Nová ale nejsou,“ uvedl Jasovský. Dodal, že ročně kvůli odolnosti vůči lékům zemře 700.000 lidí.

Pomoc české pobočky v cizině se postupně zvyšuje. Loni do ní putovalo 80,9 milionu korun, tedy téměř o pět milionů víc než v roce 2017. Na péči přispělo v minulém roce 68.000 dárců. I jejich počet se zvedá, přes 60.000 se dostal v roce 2015. V roce 2013 peníze poslalo 41.000 dárců.

Čeští lékaři bez hranic se loni soustředili na 13 zemí. Nejvíc pomoc směřovala do Jemenu, Jižního Súdánu, Tanzanie či Iráku. V Jemenu česká pobočka pomohla hradit lékařskou péči ve dvou guvernorátech, vydala na ni skoro 23 milionů korun.