V Miláně představili speciální vlak pro pacienty covidem-19

Milán 10. března (ČTK) – Na nádraží v severoitalském Miláně představili v úterý speciální vlak pro převoz pacientů z jednotek intenzivní péče, který ale může fungovat i jako mobilní nemocnice. Přesouvat by se mohl po celé Itálii tam, kde bude zrovna potřeba. Informovala o tom místní média.

Některé deníky vlak pojmenovaly „Covidový vlak“, podle šéfa italské železniční společnosti Trenitalia ale vlak není zamýšlen jen pro pacienty s covidem-19. „Je to malá nezávislá nemocnice, která může rovněž převážet pacienty po celé Itálii,“ uvedl Luigi Corradi, výkonný ředitel Trenitalie.

Zvláštní vlak disponuje 21 speciálními lůžky, která jsou vybavena též plicními ventilátory a všemi potřebnými přístroji.

„Byli bychom rádi, kdyby tento vlak nebyl potřeba, ale obávám se, že ho budeme muset brzy využít,“ citovala televize SkyTg24 předsedu regionální vlády severské Lombardie Attilia Fontanu. Právě Lombardie, jejíž metropolí je Milán, se v této pandemii stala v Itálii nejpostiženějším regionem.

Itálie se v posledních třech týdnech potýká se zhoršenou epidemickou situací v souvislosti s nemocí covid-19. V úterý tamní ministerstvo zdravotnictví oznámilo 19.749 nových nákaz a 376 dalších úmrtí spojených s nákazou koronavirem, o den dříve to bylo 13.902 nákaz a 318 úmrtí.

Celkem se v šedesátimilionové Itálii dosud potvrdilo na 3,1 milionu nákaz koronavirem a na 100.500 osob v souvislosti s covidem-19 zemřelo, což je šestý nejvyšší počet takových úmrtí ve srovnání zemí světa.