V Londýně se po téměř 40 letech objevil virus obrny, vláda nabízí očkování dětí

Britský zdravotní úřad HSA zachytil 116 poliovirů, které jsou původcem obávané choroby, v 19 vzorcích odebraných letos v odpadních vodách v Londýně. Poprvé úřad na nález virů upozornil v červnu. Množství polioviru, které bylo od té doby zjištěno, a genetická rozmanitost naznačují, že k přenosu dochází v řadě londýnských čtvrtí, uvedl dnes HSA.

 

V Londýně se zatím žádný případ tohoto virového onemocnění nevyskytl a tak je očkovací kampaň preventivní. Rodiče dětí v příslušném věku začnou v září oslovovat praktičtí lékaři jejich potomků. Posilující dávka očkování proti obrně se bude týkat asi 900.000 dětí v Londýně a okolí, píše server stanice BBC.

 

„Nebyl hlášen žádný případ dětské obrny a u většiny obyvatel, kteří jsou plně očkováni, je riziko nízké. Víme však, že oblasti v Londýně, kde se poliovirus přenáší, mají jednu z nejnižších proočkovaností. Proto se virus v těchto komunitách šíří a vystavuje obyvatele, kteří nejsou plně očkováni, většímu riziku,“ uvedla Vanessa Salibaová, epidemioložka pracující pro HSA.

 

Míra proočkovanosti se v různých částech Londýna liší. V průměru ale nedosahuje 95 procent, které jsou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nutné k udržení dětské obrny pod kontrolou. V Evropě se dětskou virovou obrnu podařilo vymýtit v roce 2003.

 

Dětská obrna, která se šíří především prostřednictvím fekálií, dříve každoročně zabíjela a paralyzovala tisíce dětí na celém světě. Neexistuje žádný lék, ale díky očkování se svět přiblížil k vymýcení divoké neboli přirozeně se vyskytující formy nemoci, která způsobuje ochrnutí. Dnes ochrne méně než jedno procento nakažených, píše Reuters.

 

Virus nalezený v londýnských odpadních vodách je převážně virus podobný vakcíně, který se objevuje, když děti očkované určitým druhem živé vakcíny vylučují virus ve svých výkalech. Tento typ vakcín se používá mimo Evropu. Tento neškodný virus se může přenášet mezi neočkovanými dětmi a přitom může zmutovat zpět do nebezpečnější verze viru a způsobit onemocnění.

 

Londýn chce v budoucnu testovat odpadní vodu na virus obrny i mimo metropoli, aby zjistil, zda se virus dále nerozšířil.